Neconstituționalitate: Art. 440 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală

2 oct. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1888

Despre

  • Ședința Curții Constituționale
  • 1 octombrie 2015
  • Excepție de neconstituționalitate admisă
  • Art. 440 alin. (2) NCPP

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 1 octombrie 2015Codul de procedură penalăArt. 440 alin. (2)sintagma „dacă cererea este vădit nefondată” este neconstituțională

 

Inteligența artificială în materie penală

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 1 octombrie 2015, Curtea Constituțională s-a întâlnit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 440 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 440 („Admiterea în principiu”) alin. (1) și (2) Cod procedură penală

(1) Admisibilitatea cererii de recurs în casație se examinează în camera de consiliu de un complet format din un judecător, după depunerea raportului magistratului-asistent și atunci când procedura de comunicare este legal îndeplinită.

(2) Dacă cererea de recurs în casație nu este făcută în termenul prevăzut de lege sau dacă nu s-au respectat dispozițiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) și (6), art. 437 și 438 ori dacă cererea este vădit nefondată, instanța respinge, prin încheiere definitivă, cererea de recurs în casație”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 1 octombrie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 1 octombrie 2015, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „dacă cererea este vădit nefondată” din cuprinsul dispozițiilor art. 440 alin. (2) din Codul de procedură penală este neconstituțională în raport de dispozițiile art. 21 alin. (3) și art. 24 din Constituție.

 

Alte precizări cu privire la decizia Curții

Curtea a reținut că soluția de respingere a cererii de recurs în casație pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanța supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluție nu poată fi pronunțată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului în casație, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementate de dispozițiile art. 445-451 din Codul de procedură penală.

 

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 440 („Admiterea în principiu”) alin. (2) Cod procedură penală was last modified: octombrie 2nd, 2015 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter