Neconstituționalitate: Art. 347 („Contestaţia”) alin. (1) Codul de procedură penală

9 oct. 2015
Vizualizari: 2443

Despre

  • Ședința din 8 octombrie 2015
  • Neconstituționalitate
  • Art. 347 alin. (1) Codul de procedură penală

D.C.C. din 8 octombrie 2015Actul normativArticolSumar
NeconstituționalitateCodul de procedură penalăArt. 347 alin. (1) Soluția legislativă cuprinsă în art. 347 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia numai „procurorul și inculpatul” pot face contestație cu privire la modul de soluționare a cererilor și a excepțiilor, precum și împotriva soluțiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstituțională

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 8 octombrie 2015, Curtea s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 347 alin. (1) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 347 („Contestația”) alin. (1) Codul de procedură penală

În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul și inculpatul pot face contestație cu privire la modul de soluționare a cererilor și a excepțiilor, precum și împotriva soluțiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5)”.

 

D.C.C. din 8 octombrie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 8 octombrie 2015, Curtea Constituțională cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 347 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia numai„procurorul și inculpatul” pot face contestație cu privire la modul de soluționare a cererilor și a excepțiilor, precum și împotriva soluțiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstituțională.

 

Alte precizări cu privire la D.C.C. din 8 octombrie 2015

Curtea a reținut că restrângerea sferei titularilor contestației în camera preliminară doar la procuror și inculpat determină încălcarea dreptului de acces la justiție, consacrat de art. 21 din Constituție, al părții civile, părții responsabile civilmente și al persoanei vătămate având în vedere faptul că, pe de o parte, rezultatul procedurii în camera preliminară referitor la stabilirea legalității administrării probelor și a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală are o influență directă asupra desfășurării judecății pe fond, iar, pe de altă parte, soluțiile prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5) din Codul de procedură penală vizează toate părțile din proces și persoana vătămată.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

 

Neconstituționalitate: Art. 347 („Contestația”) alin. (1) Codul de procedură penală was last modified: octombrie 9th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.