Despre
- 23 iunie 2015
- Excepție de neconstituționalitate
- Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2) și art. 486 alin. (3) Cod procedură civilă
Decizia CCR | Act normativ | Articol | Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 23 iunie 2015: neconstituționalitate | Cod procedură civilă | Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2), art. 486 alin. (3) | Obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic |
Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 23 iunie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 84 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 13 alin. (2) teza a II-a și art. 486 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Obiectul excepției de neconstituționalitate
Art. 13 („Dreptul la apărare”) alin. (2) teza a II-a Cod procedură civilă
„Părțile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condițiile legii. În recurs, cererile și concluziile părților nu pot fi formulate și susținute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepția situației în care partea sau mandatarul acesteia, soț ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licențiată în drept”.
Art. 84 („Reprezentarea convențională a persoanelor juridice”) alin. (2) Cod procedură civilă
„La redactarea cererii și a motivelor de recurs, precum și în exercitarea și susținerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate și, după caz, reprezentate, sub sancțiunea nulității, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condițiile legii”.
Art. 486 („Cererea de recurs”) alin. (3) Cod procedură civilă
„Mențiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-e), precum și cerințele menționate la alin. (2) sunt prevăzute sub sancțiunea nulității. Dispozițiile art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (3) și ale art. 87 alin. (2) rămân aplicabile”.
Prin Decizia pronunțată în ședința din 23 iunie 2015, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 13 alin. (2) teza a II-a, ale art. 84 alin. (2), precum și ale art. 486 alin. (3) din Codul de procedură civilă, cu referire la mențiunile care decurg din obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic, sunt neconstituționale.
Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).