Neconstituţionalitate: Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2), art. 486 alin. (3) Cod procedură civilă. Obligativitatea formulării şi susţinerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic

24 iun. 2015
Vizualizari: 8055

Despre

  • 23 iunie 2015
  • Excepție de neconstituționalitate
  • Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2) și art. 486 alin. (3) Cod procedură civilă
Decizia CCRAct normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 23 iunie 2015: neconstituționalitateCod procedură civilăArt. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2), art. 486 alin. (3)Obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic


Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 23 iunie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 84 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 13 alin. (2) teza a II-a și art. 486 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 13 („Dreptul la apărare”) alin. (2) teza a II-a Cod procedură civilă

Părțile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condițiile legii. În recurs, cererile și concluziile părților nu pot fi formulate și susținute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepția situației în care partea sau mandatarul acesteia, soț ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licențiată în drept”.

Art. 84 („Reprezentarea convențională a persoanelor juridice”) alin. (2) Cod procedură civilă

La redactarea cererii și a motivelor de recurs, precum și în exercitarea și susținerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate și, după caz, reprezentate, sub sancțiunea nulității, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condițiile legii”.

Art. 486 („Cererea de recurs”) alin. (3) Cod procedură civilă

Mențiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-e), precum și cerințele menționate la alin. (2) sunt prevăzute sub sancțiunea nulității. Dispozițiile art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (3) și ale art. 87 alin. (2) rămân aplicabile”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 23 iunie 2015
Prin Decizia pronunțată în ședința din 23 iunie 2015, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 13 alin. (2) teza a II-a, ale art. 84 alin. (2), precum și ale art. 486 alin. (3) din Codul de procedură civilă, cu referire la mențiunile care decurg din obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic, sunt neconstituționale.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 13 alin. (2) teza a II-a, art. 84 alin. (2), art. 486 alin. (3) Cod procedură civilă. Obligativitatea formulării și susținerii cererii de recurs de către persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic was last modified: iulie 21st, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.