Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 8/2015: Art. 450 („Suspendarea executării provizorii”) alin. (5) Cod procedură civilă

28 apr. 2015
Vizualizari: 11321

Despre

  • Ședința ÎCCJ din data de 27 aprilie 2015
  • Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 8/2015
  • Art. 450 alin. (5) NCPC

Decizia ÎCCJActul normativSumar
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 8/2015Cod procedură civilăArt. 450 alin. (5)

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul ÎCCJ, în ședința din data de 27 aprilie 2015, prin Decizia nr. 8/2015, ÎCCJ (Complet RIL) s-a pronunțat cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 450 alin. (5) raportat la art. 997 și următoarele și  art. 719 alin. (7) din Codul de procedură civilă.

Dispoziții legale incidente

Art. 450 („Suspendarea executării provizorii”) alin. (5) Cod procedură civilă

„(5) Până la soluționarea cererii de suspendare, aceasta va putea fi încuviințată provizoriu, prin ordonanță președințială, chiar înainte de sosirea dosarului, cu respectarea cerinței prevăzute la alin. (4)”.

Art. 997 („Condiții de admisibilitate”) Cod procedură civilă

(1) Instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

(2) Ordonanța este provizorie și executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio mențiune privind durata sa și nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluționarea litigiului asupra fondului.

(3) La cererea reclamantului, instanța va putea hotărî ca executarea să se facă fără somație sau fără trecerea unui termen.

(4) Ordonanța va putea fi dată chiar și atunci când este în curs judecata asupra fondului.

(5) Pe cale de ordonanță președințială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond și nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situației de fapt”.

Art. 998 („Instanța competentă”) Cod procedură civilă

Cererea de ordonanță președințială se va introduce la instanța competentă să se pronunțe în primă instanță asupra fondului dreptului”.

Art. 999 („Procedura de soluționare”) Cod procedură civilă

(1) În vederea judecării cererii, părțile vor fi citate conform normelor privind citarea în procesele urgente, iar pârâtului i se va comunica o copie de pe cerere și de pe actele care o însoțesc. Întâmpinarea nu este obligatorie.

(2) Ordonanța va putea fi dată și fără citarea părților. În caz de urgență deosebită, ordonanța va putea fi dată chiar în aceeași zi, instanța pronunțându-se asupra măsurii solicitate pe baza cererii și actelor depuse, fără concluziile părților.

(3) Judecata se face de urgență și cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită un timp îndelungat. Dispozițiile privind cercetarea procesului nu sunt aplicabile.

(4) Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonanței se face în cel mult 48 de ore de la pronunțare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 719 („Suspendarea executării”) alin. (7) Cod procedură civilă

(7) Dacă există urgență și dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauțiunea, instanța poate dispune, prin încheiere și fără citarea părților, suspendarea provizorie a executării până la soluționarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauțiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă și este deductibilă din cauțiunea finală stabilită de instanță, dacă este cazul”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 8/2015

Prin Decizia nr. 8/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, în consecință, a stabilit că în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 450 alin. (5) raportat la art. 997 și următoarele și  art. 719 alin. (7) din Codul de procedură civilă:

cererea de suspendare provizorie se judecă de un complet format din doi judecători;

instanța se pronunță asupra cererii prin încheiere care nu este supusă niciunei căi de atac.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 8/2015: Art. 450 („Suspendarea executării provizorii”) alin. (5) Cod procedură civilă was last modified: aprilie 28th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.