Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 8/2018 (comunicat): Art. 196 („Vătămarea corporală din culpă”) alin. (1) NCP

23 mai 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 3963

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativSumar
Decizia ÎCCJ nr. 8/2018 din 23 mai 2018(Complet DCD/P)Art. 196 alin. (1) NCPExistența infracțiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiționată de o anumită limită a îmbibației alcoolice

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința publică din data de 23 mai 2018, Înalta Curte s-a pronunțat cu privire la următoarea chestiune de drept: „dacă pentru întrunirea tipicității infracțiunii prevăzute de art. 196 alin.(1) din Codul penal, privind vătămarea corporală din culpă, sintagma din teza I a acestui text incriminator, respectiv „(…) sub influența băuturilor alcoolice (…)”, trebuie interpretată ca referindu-se la un anumit grad de îmbibație de alcool pur în sânge, eventual cel indicat de legiuitor la art. 336 alin.(1) din Codul penal, sau, indiferent de gradul de îmbibație alcoolică în sânge, este atrasă răspunderea penală a oricărei persoane care săvârșește o vătămare corporală din culpă sub această modalitate normativă, dacă a consumat alcool depistabil prin mijloace tehnice sau medico-legale prevăzute de legislație.”

 

Obiectul chestiunii de drept

Art. 196 (Vătămarea corporală din culpă”) alin. (1) Cod penal

„(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) [Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă] săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice ori a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. 

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 8/2018

Prin Decizia nr. 8/2018, ÎCCJ (Complet DCD/P)  a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău.

Înalta Curte a stabilit faptul că, în interpretarea dispozițiilor art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art. 193 alin.(2) din Codul penal săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, existența infracțiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiționată de o anumită limită a îmbibației alcoolice.

Pentru a vedea minuta Deciziei ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 8/2018, vizitați site-ul oficial (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 8/2018 (comunicat): Art. 196 („Vătămarea corporală din culpă”) alin. (1) NCP was last modified: mai 23rd, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter