Cod fiscal, salariul minim pe economie
1. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și alte măsuri fiscale (M. Of. nr. 534/7 iunie 2024)
Intrare în vigoare: 20 iunie 2024
2. Hotărârea Guvernului nr. 598/20245 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (M. Of. nr. 529/6 iunie 2024)
Intrare în vigoare: 6 iunie 2024 (se aplică de la 1 iulie 2024)
O.U.G. nr. 59/2024 modifică Codul fiscal cu privire la plata accizelor la bugetul de stat , dar și O.U.G. nr. 115/2023 referitor la suma neimpozabilă reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor.
I. Codul fiscal – Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale
Prevederile O.U.G. nr. 59/2024 intră în vigoare la data de 20 iunie 2024.
Plata accizelor la bugetul de stat
1.1. Deplasarea următoarelor produse:
– vinuri spumoase,
– băuturi fermentate liniștite și băuturi spumoase fermentate (mai puțin cidrul de mere și pere, hidromel obținut prin fermentarea unei soluții de miere în apă, băuturi fermentate liniștite obținute din fructe de pădure, fără alte adaosuri de arome sau alcool),
– produse intermediare,
– alcool etilic,
– produse energetice (benzina cu plumb, fără plumb, motorină, kerosen, gaz petrolier lichefiat) din antrepozitele fiscale/locația unde au fost recepționate de către destinatarul înregistrat către alte locuri de depozitare se face numai cu dovada plății la bugetul de stat a accizelor aferente cantității ce urmează a fi deplasată fără a avea loc livrarea produselor către cumpărător. Deplasarea este însoțită de avizul de însoțire în care se înscrie mențiunea accize plătite.
1.2. Deplasarea produselor din tutun (țigarete, țigări și țigări din foi, tutun de fumat, tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării în țigarete) din locația de recepție, de către destinatarul înregistrat, către alte locuri de depozitare se face numai cu dovada plății, de către destinatarul înregistrat, la bugetul de stat a accizelor aferente cantității ce urmează a fi deplasată fără a avea loc livrarea produselor către cumpărător. Deplasarea este însoțită de avizul de însoțire în care se înscrie mențiunea accize plătite. Plata accizelor se face de către furnizor/cumpărător. Dacă se face de către cumpărător în numele furnizorului, plata se va efectua în contul furnizorului deschis la Trezoreria Statului.
1.3. Livrarea produselor de la pct. 1.2. se face din locația de recepție numai în momentul în care furnizorul deține documentul de plată a accizelor aferente cantității ca va fi facturată. Livrarea se face numai în baza comenzii cumpărătorului.
Regularizarea diferențelor între accizele virate la bugetul de stat de către beneficiarii produselor, în numele destinatarului înregistrat și accizele aferente produselor accizabile livrate efectiv se face la depunerea declarației lunare de accize.
1.4. Constituie infracțiuni nerespectarea prevederilor de mai sus, sancționate cu închisoare între 2 și 7 ani.
Obligațiile destinatarului înregistrat
1.5. Destinatarul înregistrat nu mai are obligația depozitării produselor recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile dacă nu se utilizează opțiunea de livrare directă.
Condiții de distribuție și comercializare
1.6. Destinatarii certificați (care distribuie și comercializează angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat, produse energetice) nu au obligația de înregistrare la autoritatea vamală competentă pentru locurile declarate pentru recepția produselor accizabile.
II. Aspecte salariale
O.U.G. nr. 115/2023
Se majorează, de la 200 la 300 lei/lună, suma reprezentând venituri din salarii și asimilate pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale (conform art. LXXIII alin. (1), (4), (5) din O.U.G. nr. 115/2023).
Aceste prevederi se aplică începând cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024.
H.G. nr. 528/2024 – Salariul minim pe economie
Prin H.G. nr. 528/2024, se stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri), începând cu data de 1 iulie 2024, la suma de 3.700 lei lunar (de la 3.300 lei), pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră. Această hotărâre de guvern abrogă H.G. nr. 900/2023.