Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal – modificări (H.G. nr. 367/2015). Titlul VII („Accize şi alte taxe speciale”)

4 iun. 2015
Vizualizari: 8509

 Pct. 113 subpct. 113.4 alin. (42) Normele metodologice (modificate prin H.G. nr. 367/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 113 subpct. 113.4 alin. (42) prevedea faptul că autoritatea vamală teritorială transmitea decizia prevăzută la alin. (41) autorității fiscale teritoriale.

 

Noua reglementare

Pct. 113 subpct. 113.4 alin. (42) – Abrogat.

 
 Pct. 113 subpct. 113.7 alin. (161) Normele metodologice (modificate prin H.G. nr. 367/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 113 subpct. 113.7 alin. (161) dispunea faptul că autoritatea fiscală teritorială transmitea cererea și documentația depuse de către beneficiar autorității vamale teritoriale, care în urma analizei decidea asupra dreptului de restituire a accizelor prin emiterea unei decizii de admitere, în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de restituire. În cazul admiterii cererii, autoritatea vamală stabilea cuantumul accizei de restituit.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 113 subpct. 113.7 alin. (161) dispune: „Autoritatea fiscală teritorială va analiza documentația depusă de operatorul economic și va decide asupra dreptului de restituire a accizelor prin întocmirea unui proces-verbal în care se înscriu în mod distinct motivele de fapt și temeiul de drept pentru accizele propuse spre respingere, precum și cuantumul accizelor aprobate la restituire și prin emiterea unei decizii de admitere, în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de restituire”.

 
Pct. 113 subpct. 113.7 alin. (162) Normele metodologice (modificate prin H.G. nr. 367/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, Pct. 113 subpct. 113.7 alin. (162) prevedea faptu; că autoritatea vamală teritorială transmitea decizia prevăzută la alin. (161) autorității fiscale teritoriale.

Noua reglementare

Pct. 113 subpct. 113.7 alin. (162) – Abrogat.

 

Pct. 113 subpct. 113.10 Normele metodologice (modificate prin H.G. nr. 367/2015)

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, pct. 113.10 prevedea la primul alin. faptul că scutirile directe de la plata accizelor pentru motorina și kerosenul utilizate drept combustibil pentru motor în situațiile prevăzute la art. 20660 alin. (1) din Codul fiscal se acorda cu condiția ca aceste produse să fie marcate potrivit prevederilor Directivei nr. 95/60/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1995 privind marcarea fiscală a motorinei și kerosenului, precum și celor din legislația națională specifică în domeniu.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

De asemenea, la alin. următor stabilea faptul că marcarea și colorarea motorinei și a kerosenului pe teritoriul României se realiza în antrepozite fiscale, cu excepția antrepozitelor fiscale autorizate exclusiv pentru aprovizionarea navelor cu combustibil pentru navigație. Marcarea și colorarea pe teritoriul României se realiza sub supraveghere fiscală, potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

La alin. (21) prevedea faptul că marcarea și colorarea motorinei și a kerosenului provenite din achiziții intracomunitare și destinate utilizării într-un scop scutit se realiza în statul membru de expediție. Responsabilitatea marcării și colorării corespunzătoare potrivit alin. (1) revenea antrepozitarului autorizat exclusiv pentru aprovizionarea navelor cu combustibil pentru navigație sau destinatarului înregistrat din România.

De asemenea, la alin. (22) Marcarea și colorarea motorinei și kerosenului provenite din operațiuni de import și destinate plasării în antrepozite fiscale de depozitare autorizate în exclusivitate pentru aprovizionarea aeronavelor, a navelor și ambarcațiunilor se face anterior punerii în liberă circulație, operațiunea putând fi realizată inclusiv într-o țară terță. Responsabilitatea marcării și colorării corespunzătoare potrivit alin. (1) revine antrepozitarului autorizat exclusiv pentru aprovizionarea navelor cu combustibil pentru navigație.

În sfârșit la ultumul alin. dispunea faptul că nu intrau sub incidența marcării produsele energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 113.10 prevede: „(1) Scutirile directe de la plata accizelor pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor în situațiile prevăzute la art. 20660 alin. (1) din Codul fiscal se acordă cu condiția ca aceste produse să fie marcate potrivit prevederilor alin. (2)-(5).

(2) Pentru marcarea motorinei se utilizează marcatorul solvent yellow 124 – identificat în conformitate cu indexul de culori, denumit științific N-etil-N-[2-(1-izobutoxi etoxi) etil]-4- (fenilazo) anilină.

(3) Nivelul de marcare este de 7 mg +/-10% de marcator pe litru de motorină.

(4) Pentru colorarea motorinei se utilizează colorantul solvent blue 35 sau echivalent.

(5) Nivelul de colorare este de 5 mg +/- 10% de colorant pe litru de motorină.

(6) Marcarea și colorarea motorinei pe teritoriul României se realizează în antrepozite fiscale, sub supraveghere fiscală, potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Responsabilitatea marcării și colorării motorinei la nivelurile și cu substanțele prevăzute la alin. (2)-(5), precum și a omogenizării marcatorului și colorantului în masa de produs finit revine antrepozitarului autorizat.

(7) Marcarea și colorarea motorinei provenite din achiziții intracomunitare și destinate utilizării într-un scop scutit se realizează în statul membru de expediție. Responsabilitatea marcării și colorării motorinei la nivelurile și cu substanțele prevăzute la alin. (2)-(5), precum și a omogenizării marcatorului și colorantului în masa de produs finit revine destinatarului înregistrat din România”.

 
Anexele nr. 311, 312 și 381 Titlul VII („Accize și alte taxe speciale”)

La Titlul VII („Accize și alte taxe speciale”), anexele nr. 311, 312 și 381 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 2, 3 și 4 la prezenta hotărâre.

 
👍Citește și: Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal – modificări (H.G. nr. 367/2015). Titlul IX² („Contribuții sociale obligatorii”)
 

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal – modificări (H.G. nr. 367/2015). Titlul VII („Accize și alte taxe speciale”) was last modified: iunie 5th, 2015 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.