Cod fiscal – modificări (O.U.G. nr. 21/2025)
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
(M. Of. 688 din 10 septembrie 2015, cu modif. și compl. ult.) O.U.G. nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (M. Of. 905 din 6 septembrie 2024, cu modif. și compl. ult.) O.U.G. nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene (M. Of. 1334 din 31 decembrie 2024, cu modif. și compl. ult.) O.U.G. nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile (M. Of. 518 din 12 iunie 2023, cu modif. și compl. ult.) O.U.G. nr. 16/2025 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (M. Of. 246 din 20 martie 2025) O.U.G. nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (M. Of. 1178 din 14 decembrie 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2022) |
O.U.G. nr. 21/2025 pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
(M. Of. nr. 300 din 4 aprilie 2025) |
Cod fiscal: – modifică: art. 498 alin. (1), art. 499 alin. (3) și (4). – introduce: art. 498 alin. (1^1)-(1^4) și alin. (2^1)-(2^2), art. 499 alin. (2^1) și alin. (4^1)-(4^2). Prevederile intră în vigoare la data publicării în M. Of. O.U.G. nr. 107/2024: – modifică: art. LVIII. O.U.G. nr. 156/2024: – introduce: art. VII alin. (13). – modifică: art. XXIV-XXVI. – abrogă: art. LXXV. O.U.G. nr. 58/2023: – modifică: art. 8 alin. (2). – abrogă: art. 11 alin. (2). O.U.G. nr. 16/2025: – modifică: anexa. O.U.G. nr. 124/2021: – modifică: anexa.
|
În M. Of. nr. 300 din data de 4 aprilie 2025 s-a publicat O.U.G. nr. 21/2025 pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Vă prezentăm, în continuare, principalele modificări aduse actelor normative.
Cod fiscal
Art. 498 alin. (1)
Vechea reglementare
„Art. 498 – Cota de impozitare și baza impozabilă
(1) Impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere”.
Noua regelementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 498, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Impozitul pe construcții anual se calculează astfel:
a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții;
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcțiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor aparținând domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX; în acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere”.
Art. 498 alin. (1^1)-(1^4)
Noua regelementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 498, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alin. (1^1)-(1^4), cu următorul cuprins:
„(1^1) Construcțiile prevăzute la alin. (1) sunt cele situate pe teritoriul României reprezentând teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările și completările ulterioare. Nu intră sub incidența prevederilor prezentului titlu construcțiile situate în marea teritorială a României, astfel cum este definită de Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României, republicată, cu completările ulterioare.
(1^2) În sensul alin. (1) lit. a), valoarea netă a construcțiilor reprezintă valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora.
(1^3) Nu sunt considerate construcții, în sensul alin. (1), investițiile efectuate de contribuabili la construcțiile care sunt utilizate în baza unor contracte/acorduri sau a altor acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere sau, după caz, în baza unor contracte de închiriere/locație de gestiune/asociere în participațiune și altele asemenea, dacă, până la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, aceste investiții nu se concretizează în construcții definite potrivit art. 497.
(1^4) Nu se datorează impozit pe construcții pentru construcțiile care sunt scutite de impozitul pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX”.
Art. 498 alin. (2^1)-(2^2)
Noua regelementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 498, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (2^1) și (2^2), cu următorul cuprins:
„(2^1) Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului recalculează, în mod corespunzător, impozitul pe construcții, determinat potrivit prezentului articol, aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.
(2^2) Contribuabilii nou-înființați datorează impozit pe construcții începând cu anul înființării, iar impozitul pe construcții se determină luând în considerare construcțiile din patrimoniu și/sau din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, existente în a 30-a zi inclusiv de la data înregistrării contribuabililor, potrivit legii, în situația în care această dată nu depășește ultima zi a anului înființării. În acest caz, impozitul pe construcții determinat potrivit regulilor prezentului articol se recalculează pentru perioada cuprinsă între data înregistrării contribuabililor și ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat, în care contribuabilul s-a înființat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei respective”.
Art. 499 alin. (2^1)
Noua regelementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 499, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
„(2^1) Contribuabilii care intră sub incidența art. 16 alin. (5) au în vedere și următoarele:
a) calcularea și declararea impozitului pe construcții se efectuează până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul;
b) plata impozitului pe construcții se efectuează în două rate egale până în ultima zi inclusiv a celei de-a șasea luni a anului fiscal modificat, respectiv până în ultima zi inclusiv a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat, pentru care se datorează impozitul”.
Art. 498 alin. (4^1)-(4^2)
Noua regelementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 499, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (4^1) și (4^2), cu următorul cuprins:
„(4^1) Contribuabilii care declară și plătesc anticipat impozitul anual pe construcții până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul beneficiază de o bonificație de 10% din valoarea impozitului.
(4^2) Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului și au plătit anticipat impozitul anual pe construcții potrivit alin. (4^1) recalculează bonificația de 10% prin raportare la impozitul determinat potrivit art. 498 alin. (2^1)”.
O.U.G. nr. 16/2025
ANEXA nr. 1: NUMĂRUL MAXIM al secretarilor de stat și subsecretarilor de stat pentru fiecare minister din lista Guvernului aprobată de Parlament și al secretarilor generali și secretarilor generali adjuncți
(Anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 16/2025 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1)
Ministerul | Secretari de stat | Subsecretari de stat | Secretar general | Secretar general adjunct |
Ministerul Afacerilor Interne | 4 | 3 | 1 | 2 |
Ministerul Finanțelor | 4 | 1 | 1 | 2 |
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii | 4 | 1 | 2 | |
Ministerul Justiției | 3 | 1 | 1 | |
Ministerul Apărării Naționale | 2 | 1 | 1 | |
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului | 4 | 1 | 1 | 2 |
Ministerul Sănătății | 3 | 1 | 1 | |
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației | 4 | 2 | 1 | 1 |
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale | 4 | 1 | 1 | 1 |
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale | 4 | 1 | 1 | 2 |
Ministerul Culturii | 2 | 2 | 1 | 1 |
Ministerul Educației și Cercetării | 4 | 2 | 1 | 1 |
Ministerul Afacerilor Externe | 4 | 1 | 1 | 1 |
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene | 5 | 1 | 1 | 2 |
Ministerul Energiei | 3 | 1 | 1 | |
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor | 3 | 1 | 2 |
O.U.G. nr. 124/2021
ANEXA nr. 2: LISTA coordonatorilor de reforme și/sau investiții
(- Anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 124/2021 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2)
1.Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
2.Ministerul Finanțelor
3.Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
4.Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
5.Ministerul Energiei
6.Ministerul Culturii
7.Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
8.Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
9.Ministerul Sănătății
10.Ministerul Justiției
11.Ministerul Afacerilor Interne
12.Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
13.Ministerul Educației și Cercetării
14.Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații
15.Secretariatul General al Guvernului
16.Agenția Națională a Funcționarilor Publici
17.Agenția Națională pentru Achiziții Publice
18.Agenția Națională de Integritate
19.Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
20.Autoritatea Națională pentru Cercetare
Alte reglementări
În situația în care contractele/acordurile sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, prevăzute la art. 498 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, existente până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, nu prevăd valoarea construcțiilor, proprietarii construcțiilor respective au obligația stabilirii valorii și comunicării acesteia către contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, până la data de 15 mai 2025 inclusiv, respectiv până la data de 15 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat care începe în anul 2025.
Contractele/Acordurile sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, încheiate după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevăzute la art. 498 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, trebuie să prevadă valoarea construcțiilor.