Cod Fiscal. Fonduri speciale. Măsuri bugetare

13 ian. 2020
Vizualizari: 783

Monitorul Oficial nr. 11/ 9 ianuarie 2020

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Prin O.U.G. nr. 1/2020 se modifică mai multe acte normative printre care:

I. Codul fiscal

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul MFP, de regulă, până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de 31 decembrie a fiecărui an. Nivelul accizelor pentru țigarete se aplică de la data de 1 aprilie a fiecărui an.

Aceste prevederi se aplică începând cu anul 2020.

II. O.U.G. nr. 114/2018

Principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:

1. Abrogarea taxei pe activele financiare. Începând cu data de 9 ianuarie 2020, se abrogă prevederile din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea taxei pe activele financiare,.

Declararea taxei pe active aferente anului 2019 se va face până la data de 25 august 2020. Diferențele în plus față de taxa aferentă semestrului I 2019 se va plăti până la 25 august 2020, iat diferențele în minus se vor restitui/compensa potrivit Codului de procedură fiscală. Pentru stabilirea cotei de piață în vederea determinării taxei pe active aferente anului 2019, informațiiile privind totalul activelor contabile nete agregate pentru sistemul bancar se vor publica pe website-ul BNR până la data de 30 iunie 2020.

Până la 9 ianuarie 2020, în anul 2020, taxa pe activele financiare nu se calculeză și nu se datorează.

2. Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Se modifică prevederile referitoare la modul de gestionare, modul de stabilire a valorii împrumuturilor acordate, rambursarea împrumuturilor, solicitarea acordării granturilor din FDI, evidența investițiilor finanțate din FDI.

3. Pensii private. Au fost modificate cerințele de majorare a capitalului social de către societățile de administrare a pensiilor private.

III. Alte acte normative

Principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:

1. Indemnizația de hrană (conform Legii nr. 153/2017). Valoarea indemnizației de hrană pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice se menține, în anul 2020, la nivelul din anul 2019 (346 lei/lună, valoare brută). Pentru instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană se actualizează la nivelul lunii ianuarie 2019.

2. Indemnizația de merit. Pentru anul 2020, se menține la nivelul de 6.240 lei. Această indemizație se acordă personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului.

3. Detașarea din mediul privat. Se interzice ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul instituțiilor și autorităților publice cu personal din afara acestor acestora. Detașările care nu întrunesc aceste condiții încetează de drept, 9 ianuarie 2020, cu excepția celor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care încetează la data de 31 august 2020. Detașările de personal de la instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională la instituții și autorități publice se face în acord cu competențele și interesele legitime ale instituției cedente.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

4. Indemnizația pentru creșterea copilului. Pentru calculul perioadei de minim 12 luni în care persoana care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului a realizat venituri supuse impozitului (din salarii, activități independente, proprietate intelectuală, activități agricole) se vor lua în considerare și perioadele în care persoana a fost trimisă în misiune permanentă în străinătate.

5. Obligația de raportare a entităților publice către organismele internaționale (conform O.U.G. nr. 88/2013). Prin această O.U.G. se reglementează:

–  termenul de la care nu se vor mai transmite raportări pe suport hârtie se va stabili prin OMFP;

–  sancțiunile privind depășirea termenului de raportare și refuzul de raportare a informațiilor se aplică și conducătorilor instituțiilor publice sau persoanelor care au preluat obligația privind raportarea pentru instituțiile reorganizate.

6. Punctul de amendă. Se păstrează valoarea punctului-amendă, stabilit conform O.U.G. nr. 195/2002, la valoarea de 145 lei.

7. Tarife în domeniul energiei. Se elimină prețurile reglementate pentru consumatorii casnici (prin modificarea Legii nr. 123/2012) și se elimină contribuția de 2% din cifra de afaceri, începând cu luna ianuarie 2020.

Cod Fiscal. Fonduri speciale. Măsuri bugetare was last modified: ianuarie 27th, 2020 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: