1.174 views
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală
(M. Of. nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modif. și compl. ult.) |
Legea nr. 70/2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală
(M. Of. nr. 452 din 15 mai 2025) |
– modifică: art. 249 alin. (1) și (6), art. 250 alin. (1), art. 250^1 alin. (1). – introduce: art. 249 alin. (6^1)-(6^4). |
În M. Of. nr. 452 din data de 15 mai 2025 s-a publicat Legea nr. 70/2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse actului normativ.
Art. 249 alin. (1)
Vechea reglementare
„Art. 249: Condiţiile generale de luare a măsurilor asigurătorii
(1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă sau, după caz, prin încheiere motivată, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 249, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 249
(1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune”.
Art. 249 alin. (6^1)-(6^4)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 249, după alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alin. (6^1)-(6^4), cu următorul cuprins:
„(6^1) În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.
(6^2) Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.
(6^3) Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie.
(6^4) Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare”.
Art. 250^1 alin. (1)
Vechea reglementare
„Art. 250^1: Contestarea măsurilor asigurătorii dispuse în cursul judecăţii
(1)Împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea unei măsuri asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară, de instanţa de judecată sau de instanţa de apel, inculpatul, procurorul sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune, după caz, la judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată sau instanţa de apel care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, după caz, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară, respectiv instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 250^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 250^1
(1) Împotriva încheierii prin care s-a pronunţat judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată sau instanţa de apel asupra luării măsurii asigurătorii, inculpatul, procurorul, partea civilă sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune, după caz, la judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată sau instanţa de apel care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, după caz, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară, respectiv instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare”.