Cod de procedură penală – abrogare (Legea nr. 64/2025)

Actul publicat în Monitorul Oficial Sumar
Legea nr. 64/2025 pentru abrogarea art. 197 alin. (4)-(13) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

(M. Of. nr. 437 din 13 mai 2025)

Se abrogă art. 197 alin. (4)-(13) privind obiectele ca mijloace de probă.

 

În M. Of. nr. 437 din data de 13 mai 2025 s-a publicat Legea nr. 64/2025 pentru abrogarea art. 197 alin. (4)-(13) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Vă prezentăm, în continuare, prevederile Legii.

Art. I

La articolul 197 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, alineatele (4)-(13) se abrogă.

Art. II

Procedurile reglementate de dispoziţiile art. 197 alin. (4)-(13) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi, rămân supuse dispoziţiilor legale în vigoare la data la care au început.

 

Art. 197 alin. (4)-(13) din Codul de procedură penală

„(4) Dacă mijloacele materiale de probă sunt tutunuri prelucrate, acestea se inventariază, luând în acelaşi timp şi măsurile de securitate, de păstrare şi de conservare corespunzătoare până la predarea lor efectivă organelor care efectuează distrugerea. Toate bunurile se fotografiază, iar fotografiile se vizează de organul de urmărire penală şi se ataşează la dosar.

(5) Dacă mijloacele materiale de probă sunt cele prevăzute la alin. (4), se prelevează probele necesare expertizării atât în cursul urmăririi penale, cât şi al judecăţii, dispoziţiile art. 160 alin. (1), (2) şi (4) aplicându-se în mod corespunzător. Câte un exemplar din probele ridicate din fiecare categorie de produs se păstrează de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, până la soluţionarea definitivă a cauzei.

(6) După fotografiere, inventariere şi prelevarea de probe, bunurile prevăzute la alin. (4) se predau pentru distrugere de către organul care a efectuat ridicarea sau reţinerea antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse, în condiţiile prevăzute la art. 431 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Predarea bunurilor pentru distrugere se realizează în baza unei ordonanţe motivate dispuse de procuror în cursul urmăririi penale sau, după caz, a unei încheieri dispuse de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, în termen de maximum 6 luni de la identificarea bunurilor.

(7) Fiecare antrepozitar autorizat, destinatar înregistrat şi importator autorizat are obligaţia să asigure pe cheltuiala proprie preluarea în custodie, transportul, depozitarea şi distrugerea cantităţilor de produse din lotul care i-a fost repartizat. Procedura de distrugere se efectuează conform prevederilor din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

(8) După efectuarea operaţiunii de distrugere, Autoritatea Vamală Centrală înaintează un exemplar al documentelor întocmite cu ocazia preluării în custodie, transportului, depozitării şi distrugerii cantităţilor de produse organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată care a dispus distrugerea, acestea ataşându-se la dosarul cauzei.

(9) Dacă mijloacele materiale de probă sunt bunuri dovedite că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, altele decât cele prevăzute la alin. (4), dispoziţiile alin. (4) în ceea ce priveşte inventarierea, păstrarea, conservarea, fotografierea şi cele ale alin. (5) se aplică în mod corespunzător.

(10) După inventariere, fotografiere şi prelevarea de probe, bunurile prevăzute la alin. (9) se predau pentru distrugere de către organul care a efectuat ridicarea sau reţinerea titularului dreptului de proprietate intelectuală. Predarea bunurilor pentru distrugere se realizează în baza unei ordonanţe motivate dispuse de procuror în cursul urmăririi penale sau, după caz, a unei încheieri dispuse de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, în termen de maximum 6 luni de la identificarea bunurilor.

(11) Fiecare titular al dreptului de proprietate intelectuală are obligaţia să asigure pe cheltuiala proprie preluarea în custodie, transportul, depozitarea şi distrugerea cantităţilor de produse din lotul confiscat care i-a fost repartizat. Procedura de distrugere se efectuează conform prevederilor art. 1 alin. (5)-(7) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(12) În cazul în care există solicitări din partea unor instituţii din domeniul ocrotirii sociale, organizaţii sau asociaţii nonprofit cu caracter umanitar, asociaţii ori cluburi sportive, instituţii de învăţământ sau persoane fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, titularul dreptului de proprietate intelectuală poate, în cazul în care sunt mărfuri apte pentru consumul sau uzul persoanelor fizice, să procedeze la predarea acestora cu titlu gratuit, în funcţie de natura bunurilor, cu condiţia de a nu fi comercializate. Solicitările se depun la Autoritatea Vamală Centrală, care le înaintează titularilor de marcă, iar predarea bunurilor cu titlu gratuit se realizează în baza unei ordonanţe motivate dispuse de procuror în cursul urmăririi penale sau, după caz, a unei încheieri dispuse de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, în termen de maximum 6 luni de la identificarea bunurilor.

(13) Autoritatea Vamală Centrală înaintează un exemplar al documentelor întocmite cu ocazia preluării în custodie, transportului, depozitării şi distrugerii sau, după caz, predării cantităţilor de produse în scop umanitar organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată care a dispus distrugerea sau predarea bunurilor în scop umanitar, acestea ataşându-se la dosarul cauzei”.