CNSRL – Frăţia anunţă greva generală

2 nov. 2017
Vizualizari: 955

Presa de azi scrie despre modificările legilor Justiției, care au intrat în dezbaterea Parlamentului.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat, joi, că a primit de la Camera Deputaților o solicitare pentru avizarea, până pe 9 noiembrie, a trei propuneri legislative privind modificarea și completarea legilor Justiției, precizând că acestea vor fi transmise pentru consultare instanțelor și parchetelor”, scrie azi Agerpres.

Agerpres notează că: în urma analizei cererii, Comisia din cadrul CSM „a decis ca exprimarea punctelor de vedere ale instanțelor și parchetelor să fie realizată, conform articolului 51 litera d) din Legea nr. 304/2004, în cadrul adunărilor generale, care urmează a fi convocate de conducătorul instanței/parchetului/instituției, iar opiniile exprimate să privească numai propunerile care fac obiectul inițiativelor legislative transmise spre avizare Consiliului”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat azi că a început procesul de evaluare a celor patru coduri – Codul Civil, Codul de procedură civilă, Codul Penal și Codul de procedură penală – urmând să se facă o filtrare a propunerilor primite pentru a se da forma unui proiect de lege pentru modificarea lor.

Agerpres notează o declarație a ministrului Toader de la Conferința „Ziua profesiilor liberale din România” pe această temă: „De ieri, deja am început un proces de evaluare a celor patru coduri – Codul civil, procedură civilă, penal, procedură penală. Din aprilie, am distribuit către dumneavoastră, către CSM, către Înalta Curte, către facultățile de drept, către profesorii și cei care au făcut parte din comisiile de elaborare a codurilor, solicitări de propuneri pentru modificare. Avem un teanc cu mii de pagini de propuneri. Le-am repartizat pe patru colective, pe cele patru coduri; începem să facem o filtrare a propunerilor, ca să dăm forma unui proiect de lege de modificare a celor patru coduri”.

Dar nu numai modificările propuse de ministrul Justiției la legile justiției țin prima pagină a jurnalelor de știri, ci și măsurile fiscale anunțate de coaliție.

Președintele Klaus Iohannis a atacat azi măsurile fiscale anunțate de coaliția de guvernare.

„«Avertizez decidenții politici să judece clar, la rece, ca să nu bage România într-o aventură economică fiscal-bugetară cu final trist. (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță a demarat procedura de deviație semnificativă, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numește predictibilitate și sustenabilitate. (…) Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la această politică fiscală care generează incertitudine și neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudență la nivel politic și guvernamental, fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine», a declarat Klaus Iohannis”, scrie azi Mediafax.

„Șeful statului a făcut referire și la măsurile legate de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și reducerea impozitului pe venit, spunând că, la un calcul simplu, mult-anunțatele creșteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat”, mai notează Mediafax.

Măsurile fiscale anunțate de Guvern nemulțumesc sindicatele CNSLR – Frăția. Această confederație, care reprezintă peste jumătate de milion de salariați, a început procedurile pentru a declanșa grevă generală, din cauza scăderii tuturor salariilor și pierderii locurilor de muncă generate de noul Cod Fiscal, dar și pentru că nu există posibilitate de negociere.

„«Greva generală va fi susținută în următoarele sectoare de activitate, puternic reprezentate în cadrul Confederației noastre: energie, petrol, gaze; transporturi; lemn și mobilă; textile și pielărie; agricultură; sănătate; învățământ; administrație publică; chimie; comunicații; asistență socială», anunță Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția”, scrie azi Cotidianul.

Cotidianul oferă și alte detalii, care stau la baza luării deciziei de a intra în grevă generală de către CNSLR- Frăția: „De asemenea, sindicaliștii acuză imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale, care generează lipsa unei protecții reale a angajaților, în forma actuală a Legii nr. 62/ 2011, precum și întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială, de peste patru luni, potrivit unui comunicat de presă, remis joi, de Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) – Frăția”.

Finalul Revistei din această seară este rezervat unei informații ce vine din Republica Moldova. Curtea Constituțională de la Chișinău a făcut un act de dreptate limbii române.

„Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei «limba moldovenească» din Constituția Republicii Moldova cu «limba română», informează site-ul cotidianului Jurnal.md”, citat de Mediafax.

Proiectul de lege inițiat de fracțiunea parlamentară a PLDM – semnat de către 34 de deputați din toate fracțiunile, cu excepția PCRM și PSRM – are însă nevoie, pentru a deveni lege, de voturile a 67 de deputați. Rămâne de văzut dacă va întruni voturile necesare pentru a modifica Constituția Moldovei.

Pentru restabilirea adevărului istoric, în temeiul prevederilor Declarației de Independență (…), este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei «limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine» cu «limba română». Acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor constituționale, prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a RM”, se spune în sesizarea PLDM, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

CNSRL – Frăția anunță greva generală was last modified: noiembrie 2nd, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: