Clujul a devenit, pentru două zile, capitala Dreptului Uniunii Europene

16 iun. 2016
2 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 5 (2 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1171
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Cum puteți descrie, pe scurt, ideea principală a temei prezentate astăzi de dumneavoastră în cadrul conferinței?

Inteligența artificială în materie penală

Tudor Chiuariu: Am vorbit astăzi unui auditoriu distins și extrem de specializat despre modalitatea cum instanțele judecătorești din România aplică hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Bara – o hotărâre recentă pronunțată în toamna anului trecut – și avem astăzi și primele semne ale modului cum aceasta trebuie pusă în aplicare.

Sigur că abordarea noastră e mai degrabă una critică, dar evaluarea e de-abia la început și tocmai de aceea vrem să atragem un semnal de alarmă – hotărârea se referă la modalitatea cum diferitele autorități publice din România transferă între ele datele cu caracter personal, care sunt protejate atât prin legislația internă, cât și prin legislația de la nivelul Uniunii Europene.

Și persoanele vizate de aceste transferuri de date cu caracter personal trebuie informate că se face acest transfer și procesarea lor de către o altă autoritate – lucru care în practică nu se întâmplă. De aceea a fost nevoie ca instanța de la Luxembourg, Curtea de Justiție a Uniunii Europene – să intervină, să pronunțe această hotărâre, și acum toate autoritățile publice din România, și instanțele judecătorești, trebuie să aplice această hotărâre.

Universul Juridic: D-le avocat, astăzi cred că au fost destul de multe subiecte interesante dezbătute în cadrul conferinței. Dintre aceste multe subiecte, care vi s-au părut, totuși, cele mai interesante?

Tudor Chiuariu: E o preocupare a practicienilor în domeniul Dreptului Administrativ, Contenciosului Administrativ, privind unele necorelări legale și prevederi legale care nu au fost puse în legătură cu unele decizii ale Curții Constituționale, și asta afectează modalitatea de aplicare a legii și din punctul ăsta de vedere, sigur că în lipsa unei intervenții legislative efectele nu pot fi decât negative. Iar aceste aspecte au fost relevate de la toate nivelurile de practică și de teorie, așadar de profesori, reprezentanți ai mediului academic, de judecători, de avocați, de consilieri juridici.

Universul Juridic: În încheiere, d-le avocat, având în vedere, să spunem, pe direct, vasta dumneavoastră experiență și participările numeroase la diverse evenimente, spuneți-mi, vă rog, cum ați putea descrie acest eveniment și care ar fi, să zic, punctele forte ale acestei conferințe?

Tudor Chiuariu: Vreau să spunem, fără nicio umbră de exagerare, că pentru două zile Clujul a devenit, datorită acestei conferințe, capitala Dreptului Uniunii Europene. Pentru că aici au fost prezenți unii din cei mai importanți profesori de dreptul U.E. și, sigur, cei mai importanți specialiști români în dreptul Uniunii Europene și Dreptul administrativ al U.E. Așadar, o acțiune reușită, o conferință reușită și o inițiativă lăudabilă. De aceea colegii de la Universitatea din Cluj, în frunte cu profesorul Dacian Dragoș, merită felicitările noastre. A fost un eveniment de o înaltă ținută academică și eu sper ca lucrul ăsta să fie replicat și de celelalte universități.

E nevoie de mai multă reflecție asupra modalității de aplicare a legislației Uniunii Europene și din cauza faptului că România e de relativ puțin timp un stat membru al Uniunii. Și sigur că dificultățile de început ale aplicării Dreptului Uniunii sunt mai accentuate. E nevoie, pentru că până la urmă în legislația Uniunii Europene sunt consacrate drepturi ale contribuabilului, ale consumatorului, ale persoanei fizice în primul rând, așadar drepturi individuale, care au nevoie să fie protejate în primul rând de instanțele judecătorești.

Universul Juridic: D-le avocat vă mulțumim frumos și sperăm să vă vedem și la edițiile următoare.

Tudor Chiuariu: Mulțumesc și eu, și vreau și eu să vă felicit pe dumneavoastră, Editura Universul Juridic, pentru faptul că ați sprijinit această inițiativă și sunteți organizatorii acestui eveniment. Și eu sper să faceți lucrul ăsta în continuare, e mare nevoie de susținere în astfel de conferințe.

Universul Juridic: Cu siguranță o vom face și vă mulțumim frumos. Toate cele bune vă dorim. Numai bine!

Clujul a devenit, pentru două zile, capitala Dreptului Uniunii Europene was last modified: iunie 28th, 2016 by Tudor Chiuariu
Pachet: Principiile procedurei judiciare
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Tudor Chiuariu

Tudor Chiuariu

Este partenerul fondator al „Chiuariu & Asociații”, fost Ministru al Justiției și fost Consilier de Stat al Primului-Ministru al României. În 2012 a fost ales senator în Parlamentul României.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter