Concurs pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

17 feb. 2015
Vizualizari: 1833

Despre

  • Concurs pentru funcția de judecător CJUE
  • Termen limită: 23 februarie
  • Criterii și condiții

La data de 6 octombrie 2015 expiră mandatul judecătorului român ales la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Prin urmare se organizează un concurs pentru ocuparea acestei funcții, așa cum reiese dintr-un anunț al Ministerului Jutiției.

Procedura de numire a noului judecător este reglementată de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de Statutul CJUE. Astfel, acesta urmează să fie ales de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de 6 ani. În plus, în ianuarie 2015, Guvernul României și-a însușit Memorandumul cu tema „Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului româniei pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene” (denumită în continuare „Procedura”). În temeiul acestei proceduri, Comisia de selecție convocată de ministrul justiției a convenit în reuniunea de pe 26 ianuarie asupra informațiilor din acest anunț.

Printre condițiile necesare pentru depunerea candidaturii se află:

„- Candidatul trebuie să prezinte toate garanțiile de independență și care întrunește condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale sau care este jurist ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică.
– Candidatul nu poate exercita nicio funcție politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara unei derogări execeptionale.”

Cei interesați de acest post își pot depunde candidatura până la data de 23 februarie 2015, ora 17:00, la secretariatul ministrului de justiție, pe suport de hârtie și electronic (CD), sau pe adresa de email cjue@just.ro, cu confirmare de primire.

Prima etapă a concursului constă în depunderea dosarului de candidatură. Acesta, conform Procedurii, trebuie să conțină:

„1. un curriculum vitae redactat potrivit modelului anexat prezentului anunț completat în limbile română și franceză;
2. copii certificate ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licență sau echivalente cu profil juridic la o universitate din România sau diplomă pentru studii superioare în profilul juridic la o universitate din străinătate;
3. copii certificate ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile științifice;
4. documente care să ateste, dacă este cazul, îndeplinirea condițiilor pentru ocuparea unor înalte funcții judiciare (decizii de definitivare într-o funcție juridică /condiții de vechime echivalente);
5. copii certificate ale documentelor ce atestă cunoștințele de limbă străină, în cazul în care candidații posedă asemenea documente;
6. o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care îl împiedică să exercite în mod efectiv funcția de judecător la Curte, precum și a faptului că îndeplinește condițiile prevăzute de art. 6 și art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliție politică și nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informații);
7. orice alte documente care atestă îndeplinirea condițiilor de eligibilitate”.
Lista candidaților admiși pentru următoarea etapă de selecție va fi făcută publică pe site-ul Ministerului Justiției și al Ministerului Afacerilor Externe”.

Următoarea etapă a procesului de selecție constă într-un interviu în fața Comisiei de selecție, organizat în perioada 2-4 martie 2015, la sediul Ministerului Justiției. Interviul va fi în limba română, dar se vor adresa întrebări și în limba franceză. Cunoașterea și a altor limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj.

Potrivit Procedurii, candidații vor fi evaluați în funcție de următoarele criterii:

„a) calificarea juridică a candidatului și cunoașterea dreptului și instituțiilor UE;
b) experiența profesională,
c) capacitatea de a exercita funcții judiciare,
d) competențele lingvistice,
e) capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice,
f) lipsa oricărei îndoieli cu privire la independența și imparțialitatea candidatului”.

După această etapă, Comisia va alege candidatul care a obținut cel mai mare punctaj, dar și alți doi candidați de rezervă. Propunerile vor fi făcute publice și transmise Guvernului pentru aprobare. Apoi Guvernul va transmite Consiliului UE numele judecătorului român ales. Acesta urmează să fie numit în funcție după ce guvernele statelor membre vor fi în acord asupra sa.

Sursa știrii: site-ul ICCJ

Concurs pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene was last modified: martie 5th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: