Cine nu ne vrea în Schengen

15 sept. 2017
Vizualizari: 848

Știrea care deschide astăzi jurnalele de știri din întreaga lume aduce în discuție testele cu rachete balistice din Coreea de Nord.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de acțiune în ultimele săptămâni. Reprezentanți ai armatei sud-coreene susțin că racheta a ajuns la o altitudine de aproximativ 770 de kilometri și a avut un parcurs de 3.700 de kilometri înainte de a ateriza în Marea Hokkaido”, transmite BBC, citat de News.ro.

„SUA și Japonia au afirmat că ar putea fi vorba despre o rachetă cu rază medie de acțiune și, conform estimărilor inițiale, de această dată racheta a zburat la o înălțime și la o distanță considerabil mai mari decât cea lansată în 29 august. Racheta a zburat pe deasupra insulei nipone Hokkaido, înainte de a cădea în Oceanul Pacific”, mai arată News.ro.

Aceste exerciții militare sunt o amenințare pentru securitatea Japoniei.

„Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că țara sa „nu va tolera niciodată” acțiunile periculoase ale Coreei de Nord. Secretarul de Stat american Rex Tillerson a condamnat și el lansarea rachetei, care contravine recomandărilor ONU. El a lansat acuzații la adresa Chinei și Rusiei principalii parteneri economici ai regimului de la Phenian”, scrie News.ro.

Adevărul scrie că Japonia investește deja în cercetare pentru construcția unor arme cu laser cu care să se apere de rachetele nord-coreene.

Pe fondul amenințărilor venite dinspre Coreea de Nord, Japonia examinează posibilitatea creării unui nou sistem de interceptare a rachetelor balistice bazat pe lasere foarte puternice, potrivit mass-mediei japoneze.

„Ministerul japonez al Apărării, serios preocupat de lansarea rachetelor balistice nord-coreene, studiază posibilitatea de a crea lasere de mare putere capabile să intercepteze și să elimine rachetele balistice ale Phenianului, scrie cotidianul japonez  Yomiuri shimbun. (…)  Ziarul japonez notează de asemenea că costul acestei tehnologii este mai mic decât sistemele actuale de interceptare și distrugere a rachetelor balistice. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul său oficial, Ministerul Apărării din Japonia a cerut guvernului aproape 79 milioane de dolari pentru anul 2018 să efectueze studii privind crearea de lasere”, arată Adevărul.

Președintele SUA anunță o vizită în Asia de Est.

„Donald Trump a anunțat joi intenția sa de a vizita în noiembrie China, Japonia și Coreea de Sud, prima deplasare a președintelui american în Asia”, transmite AFP, citată de Agerpres.

În Europa, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a ținut recent un discurs despre starea Uniunii după Brexit și a propus organizarea unui summit european la Sibiu, în martie 2019, imediat după ce Brexitul va fi efectiv, summit la care liderii statelor UE ar urma să ia decizii despre viitorul Europei.

„Extinderea zonei euro și a spațiului de liberă circulație Schengen au fost de asemenea menționate ca piorități. „Dacă dorim o consolidare a frontierelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spațiul de liberă circulație Schengen către Bulgaria și România. Trebuie de asemenea să primim Croația ca membru în Schengen odată ce îndeplinește criteriile”, a indicat șeful executivului comunitar”, notează Agerpres despre discursul președintelui Jean-Claude Juncker.

După acest discurs am aflat și noi cât de doriți suntem în viitoarea construcție europeană și în spațiul Schengen.

„Oficialii germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, reacții ce survin la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor țări în spațiul Schengen și extinderea zonei euro către toate statele UE”, relatează ediția online a publicației spaniole ABC, citată de Agerpres.

„Liderii Austriei s-au pronunțat joi împotriva dorinței președintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe țări din UE alăturându-se zonei euro și au evocat precedentul crizei din Grecia”, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Și poziția Olandei „merge” pe aceeași linie.

„Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusă miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui „romantic”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen”, scria joi cotidianul britanic Express, mai arată Agerpres.

Asta în timp ce România primește criticile Rusiei pentru scutul antirachetă care protejează și o parte a spațiului european.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ședința CSAT de ieri de la București a avut pe ordinea de zi participarea Armatei României, cu o capabilitate navală, la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul al II-lea al acestui an, precum și Strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 și va viza, în principal: întărirea capacității de reacție rapidă; asumarea unui rol activ în susținerea eforturilor comunității internaționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă; consolidarea cooperării inter-instituționale, în vederea creării unor mecanisme eficiente și flexibile, care să asigure prevenirea și contracararea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători.În cadrul ședinței CSAT s-a discutat, de asemenea, și despre securitatea energetică, fiind analizate riscurile și oportunitățile asociate acestui domeniu”, notează Agerpres.

La București presa scrie și astăzi despre dezbaterile pe noile legi ale justiției.

„Adunarea Generală a Curții de Apel Constanța, întrunită în această săptămână pentru a discuta proiectul privind legile justiției, a hotărât în unanimitate să se opună modificărilor referitoare la organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiției și a modificărilor privind procedura de numire a președintelui ÎCCJ, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, dar și a procurorului șef al DNA și al DIICOT”, notează News.ro.

Proiectul de modificare a Legii referendumului este atacat la Curtea Constituțională.

„Senatorul PNL Iulia Scântei a anunțat joi, într-o conferință de presă, că senatorii liberali, împreună cu cei de la USR, au atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege de modificare a Legii referendumului, în condițiile în care ,amendamentele PSD-ALDE încalcă Constituția și compromit șansele organizării oricărui proces de consultare a populației”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Cine nu ne vrea în Schengen was last modified: septembrie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: