Cifrele negre ale pandemiei

3 aug. 2020
Vizualizari: 446

18 milioane este cifra acestei zile. Numărul persoanelor confirmate pozitiv pentru Covid-19 la nivel global a atins, duminică dimineață, pragul de 18 milioane de oameni. De asemenea, numărul deceselor la nivel planetar a ajuns la aproape 700.000 mii de persoane. Despre această statistică a pandemiei scrie Libertatea.

„La nivel global, de la izbucnirea pandemiei și până pe 2 august, a fost atins pragul de 18 milioane de îmbolnăviri, ceea ce înseamnă 2.309 persoane infectate la un milion de locuitori, potrivit datelor worldmeters.com. De asemenea, până acum au fost înregistrate 688.596 de decese. SUA, cea mai afectată țară Statele Unite ale Americii sunt țara cu cele mai multe cazuri, respectiv 4.764.318 de cazuri. Pentru a cincinea zi la rând, țara a înregistrat mai mult de 60.000 de cazuri noi de coronavirus, într-o zi. În plus, Statele Unite înregistrează și cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus: 154.319. Cele mai multe au fost în statul New York, unde au fost 32.694 de decese, mai mult decât în Franța sau Spania. Brazilia, a doua cea mai afectată țară Poziția secundă în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, este ocupată de Brazilia, cu 2.708.876 cazuri. Dintre acestea, 42.578 au fost înregistrate sâmbătă. De asemenea, Brazilia este a doua și în ceea ce privește numărul deceselor – 93.563, cu 1.048 în ultimele 24 de ore. În ultimele cinci luni, coronavirusul s-a răspândit în toată țara și afectează deja 98% din cele peste 5.550 de municipalități, unde trăiesc 209 milioane de locuitori dintr-un total de 211,8 milioane”, relatează Libertatea.

În România, după 1 august mai multe localități au fost carantinate și au fost luate măsuri speciale pe litoral. Libertatea prezintă lista zonelor de pe litoral unde purtarea măștii devine obligatorie.

„Lista zonelor turistice de pe litoral unde masca de protecție este obligatorie de sâmbătă, 1 august: Mamaia – faleza, promenada, satul de vacanță, piațeta de la Cazinoul din Mamaia; Constanța – gară, delfinariu, curțile bisericilor, faleză Cazinou, Portul Tomis (unde sunt terase), Piața Ovidiu; Eforie Nord / Eforie-Sud – zona de promenadă, faleza de la Belona până în capătul de sud, aleile pietonale din centrul stațiunilor, unde sunt multe magazine; Costinești – toată zona de promenadă de lângă mare, plus aleile pietonale; Olimp, Neptun, Jupiter, 2 Mai – aleile pietonale plus zonele de promenadă de lângă țărmul mării și parcul de distracții de la Neptun; Vama Veche – strada mică, zona de parcare de lângă plajă și toată aleea paralelă cu plaja, în zona teraselor și a cluburilor”, mai arată Libertatea.

Vestea bună este că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a scăzut luni, 3 august, dar și numărul testelor a scăzut.

„Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni alte 823 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore – după prelucrarea a 8.045 de teste – bilanțul celor diagnosticați cu COVID-19 ajungând la 54.009. În același interval s-au înregistrat 19 decese, numărul total fiind de 2.432. În prezent, la Terapie Intensivă sunt internați 419 pacienți”, relatează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea care modifică un articol din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea cauzată de extracția și arderea cărbunelui, de extracțiea și prelucrarea minereurilor feroase și neferoase cu emisii de gaze de seră beneficiază de pensie anticipată parțială. Potrivit Proiectului de lege adoptat de Parlament, măsură a fost extinsă pentru mai multe localități.

„La capitolul «Pensie anticipată parțială» din actul normativ a fost modificat articolul care prevede că: «Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie, Deva din județul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)»”, se arată în legea menționată, scrie News.ro.

Și tot News.ro scrie despre noile cărți de identitate.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care modifică și completează mai multe acte normative privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, transmite Administrația Prezidențială. Astfel, este introdus sistemul de carte de identitate electronică, precum și semnătura electronică. De asemenea, poate fi eliberată o carte de identitate simplă sau electronică pentru copiii sub vârsta de 14 ani”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Cifrele negre ale pandemiei was last modified: august 3rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: