Cifrele corupţiei: statul român are de recuperat 1 miliard de euro

6 mart. 2018
Vizualizari: 697

Indiferent de convulsiile sociale și de efectele crizei economice, prezente în ultimii ani în multe dintre statele UE, românii rămân încrezători în viitorul comun al Uniunii Europene.

„Doi din trei români (66%) sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (UE), cu mult peste media europeană (57%). (…) Totodată, mai bine de jumătate dintre români tind să aibă încredere în Parlamentul European (56% față de 45% media europeană) și în CE (50% față de o medie europeană de 42%). Încrederea în instituțiile naționale este însă mai redusă”, evidențiază raportul Eurobarometru publicat de către Comisia Europeană (CE) și citat de News.ro.

„Umbrela” UE pare să ne apere în ultimii ani și de lipsurile din sistemul sanitar, spre exemplu.

Mediafax scrie astăzi că, luni seară, „Ministerul Sănătății (MS) a luat decizia de a declanșa mecanismul european de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației”.

„Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români”, nota Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Revenind la București, cităm Adevărul, care ne relevă cifrele corupției din România: „statul român are de recuperat circa 1 miliard de euro, ca urmare a hotărârilor definitive, doar din 990 de dosare instrumentate de DNA”.

„Procurorul-șef DNA a declarat, în această dimineață, în cadrul unei dezbateri publice privind frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice, că statul român are de recuperat circa 1 miliard de euro, ca urmare a hotărârilor definitive, doar din 990 de dosare instrumentate de DNA”, scrie Adevărul.

„«Ce ne lipsește ca aceste hotărâri ale instanțelor să fie executate definitiv?», a întrebat Laura Codruța Koveși, subliniind faptul că, după ce procurorii obțin o hotărâre definitivă într-un dosar, recuperarea prejudiciului cade în sarcina altor instituții, precum Ministerul Finanțelor, ce au competențe în a pune în executare aceste hotărâri. «Aceste instituții să vină și să spună ce probleme au»”, a adăugat procurorul-șef al DNA, mai relatează Adevărul.

Și tot Adevărul revine la tema ultimei săptămâni, revocarea procurorului-șef al DNA, solicitată de ministrul Justiției, cerere care a primit un aviz negativ din partea CSM.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat luni, la Digi 24, referindu-se la solicitarea ministrului Justiției de revocare a șefei DNA, că așteaptă „cu mult interes” motivarea Secției de procurori a CSM.

„«Așteptăm cu mult interes motivarea Secției de procurori, pentru a vedea care au fost considerentele de fond, de formă, pentru care au dat acest aviz. Unele dintre considerente au putut să fie remarcate chiar acolo, în cursul dezbaterii. Anumite aspecte au fost clarificate pe loc și ele au pus în evidență și punctul de vedere al Ministerului Public, care a fost întemeiat, în sensul că nu ar exista motive temeinice pentru cererea de revocare. Procurorii de la DNA au efectuat un calcul corect al achitărilor. Numărul de achitări din 2017… remarcăm scăderea lor cu 9% față de perioada anterioară», a declarat procurorul general la Digi24”, mai notează Adevărul.

Presa scrie și despre decizia judecătorilor în câteva dosare celebre.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, iar procesul în care sunt acuzați Vlad și Mircea Cosma a fost amânat.

„Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că ultimii doi ani, de când a fost deschis pe numele său dosar penal pentru fapte de corupție, și până la achitarea sa definitivă, au reprezentat o încercare grea pentru el și pentru familia sa, însă a susținut încă de la început că este nevinovat. Orban a afirmat că încrederea sa în justiție s-a dovedit a fi corectă și că decizia de a se retrage din toate funcțiile de conducere din partid și din cursa pentru Primăria Capitalei a fost corectă, pentru că «așa este normal pentru orice țară în care există domnia legii»”, scrie News.ro.

Cotidianul scrie astăzi despre procesul în care fostul deputat, Vlad Cosma, și fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, sunt acuzați de trafic de influență, respectiv luare de mită și abuz în serviciu.

„Instanța supremă a amânat luni, pentru 22 martie, pronunțarea definitivă în dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat, Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare”, anunță Cotidianul.

„În cadrul ședinței, procurorii au cerut ca pentru fostul președinte al Consiliului Județean Prahova să fie menținută pedeapsa inițială, cea de 8 ani de închisoare, în vreme ce, pentru fostul deputat, Vlad Cosma, au solicitat admiterea apelului acestuia și dispunerea unei pedepse de 4 ani și 8 luni de închisoare, instanța de fond condamnându-l pe acesta din urmă la 5 ani”, mai notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Cifrele corupției: statul român are de recuperat 1 miliard de euro was last modified: martie 6th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: