Chimie pentru fotografie

28 nov. 2015
Vizualizari: 1810
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol de Gabriel Dobre, pictorial de Allkimik

Ștefan Dinu are 38 de ani și, după ce a fost 12 ani avocat de insolvențe, a trecut la fotografie. În mansarda spațioasă a unei clădiri de pe Calea Victoriei, Dinu, împreună cu partenerul său Alex Spineanu, au deschis în 2013, Allkimik, un atelier în care fac „fotografie obiect”, folosindu-se de tehnici, precum ambrotipia, nemaifolosite în România de peste 100 de ani. Rezultatul – fotografii bântuitoare, ca trase printr-o lentilă din altă lume.

Ambrotipia e una dintre primele tehnici de fotografie permanentă, inventată la 1850. Fotografiile, precum cele din continuare, sunt făcute pe un suport de sticlă, peste care se toarnă colodiu, o substanță care conține nitroceluloză, eter și alcool, pentru a-i da aderență, apoi este introdusă într-o baie de argint (cea mai importantă, scumpă și imprevizibilă parte a procesului) timp de câteva minute pentru a-i da fotosensibilitate, iar apoi este introdusă în aparatul cu burduf (pentru că placa are un ISO mic, are nevoie de ceva mai mult timp pentru expunere). Și restul tehnicilor pe care le folosesc (cibachrome, o mărire analog de pe diapozitiv, cyanotipură, gumă monocromă și gumă tricoloră) presupun multe chimicale, iar Dinu are frecvent vârfurile degetelor înnegrite de la joaca cu ele.

Ce se întâmplă la Allkimik nu e un exercițiu de venerație nostalgică a unor tehnici de mult apuse. E o încercare de a reda valoare imaginii, într-o epocă în care imaginile sunt peste tot și ușor de uitat. „Chiar dacă părem împotriva digitalului, nu suntem. Dar încercăm să atragem atenția și asupra filmului”, spune Dinu, care crede că diferența între digital și analog e ca cea dintre un mozaic și o pictură. „Studioul e un pariu că nu suntem singurii care cred asta.”

De când au deschis atelierul, încearcă să recreeze o piață pentru fotografia obiect și să adune în jurul lor o comunitate. „Nu ne adresăm nostalgicilor, ci facem asta pentru că rezultatul e spectaculos.”

Au început prin a face fotografii pentru prieteni și cunoscuți, iar vorba s-a dus. Tot mai mulți oameni au ajuns să le treacă pragul, iar ei au ieșit în lume. Vara asta au făcut fotografii la filmarea lui Aferim, viitorul film al lui Radu Jude. Și, într-un mic studio mobil improvizat în culisele Electric Castle au fotografiat aproape 50 dintre artiștii care au urcat pe scena festivalului. (O parte dintre ele sunt în paginile ce urmează, tot pictorialul îl găsești pe decatorevista.ro/pictorial-allkimik).

Mansarda de pe Victoriei funcționează și ca un Foto hub, pe care plănuiesc să-l crească din toamnă, unde organizează expoziții, workshopuri, proiecții și întâlniri cu alți pasionați. „Mereu se iscă discuții aprinse și totdeauna se ajunge la întrebarea: «bine, mă, și de ce faceți fotografie?»”, spune Dinu. „Bineînțeles, niciodată n-avem un răspuns. Și asta e foarte bine.”.

Pariul încă se joacă.

Bean, Subcarpați

Dub Fx

Akua Naru

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Barry Ashworth, Dub Pistols

Mihail Câmpineanu, Șuie Paparude

Berenice Van Leer, Kraak & Smaak

Gramatik


* Articol preluat din revista DoR.

Chimie pentru fotografie was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: