Cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă. Declinare de competenţă (NCPC)

4 aug. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 180

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 550/2020

NCPC: art. 127, art. 131, art. 142 alin. (1)

Inteligența artificială în materie penală

Potrivit art. 142 alin. (1) C. proc. civ., „cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă este de competența curții de apel, dacă instanța de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripția acesteia…”.

Or, în cauză, cererea de strămutare dedusă judecății este întemeiată, așa cum s-a arătat anterior, pe motive de bănuială legitimă și este formulată cu privire la un dosar înregistrat ulterior intrării în vigoare a noului C. proc. civ. pe rolul Judecătoriei Botoșani, ca instanță de fond, în prezent dosarul aflându-se în apel pe rolul Tribunalului Botoșani, instanță în raport de care s-a formulat cererea de strămutare și care se află în circumscripția teritorială a Curții de Apel Suceava.

Susținerile petentului conform cărora avocatul părților adverse a avut calitatea de magistrat la instanța unde se dezbate fondul nu sunt de natură să atragă competența Înaltei Curți de Justiție și Casație în soluționarea cererii de strămutare, întrucât dispozițiile legale ce reglementează competența atunci când una din părți are calitatea de judecător (art. 127 C. proc. civ.) se referă la situația în care această calitate este deținută de către una din părți, iar nu de apărătorul sau mandatarul acestora, astfel încât nu sunt incidente cauzei pendinte.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispozițiilor art. 131 raportat la art. 142 C. proc. civ., instanța competentă material a soluționa cauza este Curtea de Apel Suceava, instanță în favoarea căreia va opera prezenta declinare de competență.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă. Declinare de competență (NCPC) was last modified: august 3rd, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter