Cererea de revizuire. Întreruperea sau suspendarea cursului perimării (CPC)

20 Mar 2017
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2138
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1348/2016

CPC: art. 101 [NCPC: art. 181], CPC: art. 244 [NCPC: art. 413], CPC: art. 248 [NCPC: art. 416], CPC: art. 249 [NCPC: art. 417], CPC: art. 250 [NCPC: art. 418]

Potrivit dispozițiilor art. 248 C. proc. civ. [NCPC: art. 416], orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părții timp de un an.

ORIGINAL Black Friday

Astfel spus, perimarea operează cu condiția ca timp de un an să nu se fi săvârșit în cauză niciun act de procedură în vederea judecării ei, situație datorată lipsei de diligență a părții, care nu a acționat în acest scop, deși avea posibilitatea să o facă.

Perimarea se întrerupe, în conformitate cu prevederile art. 249 C. proc. civ. [NCPC: art. 417], prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes.

De asemenea, dispozițiile art. 250 C. proc. civ. [NCPC: art. 418], prevăd în mod expres și limitativ cazurile în care cursul perimării este suspendat, respectiv: atâta timp cât dăinuiește suspendarea judecării, pronunțată de instanță în cazurile prevăzute de art. 244 [NCPC: art. 413] și în alte cazuri stabilite de lege, dacă suspendarea nu este cauzată de lipsa de stăruință a părților în judecată; în cazurile prevăzute de art. 243, cursul judecății este suspendat timp de 3 luni de la data când s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecății, dacă aceste fapte s-au petrecut în cele din urmă 6 luni ale termenului de perimare; pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din pricina unor împrejurări mai presus de voința sa.

Așa cum rezultă din actele și lucrările dosarului, de la momentul suspendării, respectiv de la data de 20 februarie 2015 și până în momentul împlinirii termenului de 1 an, niciuna din părți nu a făcut vreun demers pentru repunerea pe rol a cauzei și continuarea judecății și nici nu s-a făcut dovada vreunei cauze de întrerupere sau suspendare a cursului perimării.

În raport de prevederile art. 101 alin. (3) C. proc. civ. [NCPC: art. 181], termenul de 1 an, prevăzut de norma de drept mai sus citată, s-ar fi împlinit la data de 20 februarie 2016 (sâmbătă), într-o zi de sărbătoare legală, astfel că, în conformitate cu prevederile alin. (5) al aceluiași articol, s-a prelungit până în ziua de 22 februarie 2016 (luni – prima zi de lucru următoare).

În raport de cele anterior reținute, cum cauza a rămas în nelucrare din vina părților pentru o perioadă mai mare de un an, în raport de dispozițiile art. 248 alin. (1) C. proc. civ. [NCPC: art. 416], Înalta Curte va constata perimată cererea de revizuire.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de revizuire. Întreruperea sau suspendarea cursului perimării (CPC) was last modified: martie 20th, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter