Cererea de revizuire. Instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere (NCPC)

19 nov. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 208
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 24/2020

NCPC: art. 135 alin. (2) teza a II- a, art. 509 pct. 8, art. 510 alin. (2)

Inteligența artificială în materie penală

Cererea de revizuire se îndreaptă la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei revizuire se cere, cu excepția situațiilor prevazute de art. 510 alin. (2) C. proc. civ. – existența unor hotărâri definitive potrivnice – în care cererea de revizuire se va îndrepta la instanța mai mare în grad față de instanța care a pronunțat prima hotărâre. În cazul în care una din instanțele de recurs este Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta este instanța competentă să judece cererea de revizuire.

În speță, revizuentul nu și-a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 509 pct. 8 C. proc. civ., astfel că instanța competentă în prezenta cauză se determină în temeiul dispozițiilor art. 510 alin. (1) C. proc. civ., respectiv instanța care a pronunțat hotărârea a cărei revizuire se cere.

Astfel, în cauză, obiectul cererii de revizuire îl reprezintă decizia civilă nr. 1166 din 17 septembrie 2019 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția I civilă.

Prin urmare, competentă a soluționa cererea de revizuire este Curtea de Apel Alba Iulia, secția I civilă, aceasta fiind instanța care a pronunțat hotărârea a cărei revizuire se cere.

Pentru argumentele expuse, în temeiul art. 510 alin. (1) și art. 132 alin. (1) și (3), cu aplicarea art. 135 alin. (2) teza a II- a C. proc. civ., va fi admisă excepția necompetenței materiale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, invocată din oficiu și, în consecință, va fi declinată competența soluționării cererii de revizuire în favoarea Curții de Apel Alba Iulia, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de revizuire. Instanța care a pronunțat hotărârea a cărei revizuire se cere (NCPC) was last modified: noiembrie 17th, 2020 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter