Cererea de revizuire. Cale de atac respinsă ca inadmisibilă (NCPP, Constituția României)

3 mai 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 424

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 387/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 459 alin. (3), (5) și (7); Constituția României: art. 126

Monitor Dosare

Prin Sentința penală nr. 13 din data de 23 ianuarie 2018 a Curții de Apel Craiova s-a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de petentul A. împotriva încheierii din 5 iulie 2017 pronunțată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Craiova prin care s-a respins ca nefondată plângerea formulată de acesta împotriva ordonanței nr. x/II/2/2017 din 12 mai 2017. (încheiere definitivă, nesupusă niciunei căi de atac).

Potrivit dispozițiilor art. 459 alin. (5) C. proc. pen. ce reglementează admiterea în principiu a cererii de revizuire, în cazul în care instanța constată neîndeplinirea condițiilor prev la alin. (3) dispune prin sentință respingerea cererii de revizuire ca inadmisibilă. În această situație, sentința prin care s-a respins cererea de revizuire, după analiza admiterii în principiu, este supusă aceleiași căi de atac ca și hotărârea la care se referă, conform art. 459 alin. (7) teza a II-a C. proc. pen.

Prin urmare, față de dispozițiile anterior menționate, Înalta Curte constată că Sentința penală nr. 13 din 23 ianuarie 2018 împotriva căreia contestatorul A. a formulat prezenta cale de atac este definitivă, nefiind supusă vreunei căi de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

C. proc. pen. reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor. Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

Prin urmare, contestatorului A. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva Sentinței penale nr. 13 din data de 23 ianuarie 2018 a Curții de Apel Craiova, întrucât a fost formulată împotriva unei soluții nesusceptibile de reformare.

Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibilă, calea de atac declarată de contestatorul A. împotriva Sentinței penale nr. 13 din data de 23 ianuarie 2018 a Curții de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, pronunțată în dosarul nr. x/54/2017 și în temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga petentul să plătească statului suma de 400 RON cu titlul de cheltuieli judiciare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de revizuire. Cale de atac respinsă ca inadmisibilă (NCPP, Constituția României) was last modified: mai 1st, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter