Cererea de renunțare la judecată. Admiterea recursului declarat (NCPC)

30 sept. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 206

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 276/2020

NCPC: art. 406 alin. (1)

Inteligența artificială în materie penală

Conform art. 406 alin. (1) C. proc. civ., „reclamantul poate să renunțe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă”, iar conform art. 406 alin. (2) din același act normativ, „cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială”.

Potrivit art. 406 alin. (4) C. proc. civ., „dacă reclamantul renunță la judecată la primul termen la care părțile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare”.

Totodată, conform art. 406 alin. (5) C. proc. civ., „când renunțarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanța va lua act de renunțare și va dispune și anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunțate în cauză”.

În aplicarea acestor texte de lege, instanța supremă constată că recurentul-reclamant G. a depus la dosar cerere de renunțare la judecata cererii de chemare în judecată, prin care a solicitat instanței de recurs să ia act de renunțarea la judecată și să anuleze hotărârile pronunțate în cauză.

Așadar, renunțarea la judecata cererii de chemare în judecată a fost făcută personal de recurentul-reclamant G., sub forma unei cereri scrise.

De asemenea, cererea de renunțare la judecata cererii de chemare în judecată a fost comunicată intimaților-reclamanți și intimatei-pârâte la 20 noiembrie 2019.

Instanța supremă constată că intimații-reclamanți și intimata-pârâtă nu și-au exprimat poziția procesuală cu privire la cererea de renunțare la judecata cererii de chemare în judecată până la termenul din 4 februarie 2020.

Or, lipsa unui răspuns al acestor părți până la termenul acordat este considerat un acord tacit la actul de dispoziție reprezentat de renunțarea la judecata cererii de chemare în judecată, conform art. 406 alin. (4) teza finală C. proc. civ.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 406 alin. (5) și (6) C. proc. civ., Înalta Curte va admite recursul declarat de recurentul-reclamant G. împotriva deciziei instanței de apel, va anula în parte sentința primei instanțe și decizia instanței de apel, numai în privința cererii de chemare în judecată formulate de această parte și va lua act de renunțarea sa la judecata cererii de chemare în judecată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de renunțare la judecată. Admiterea recursului declarat (NCPC) was last modified: septembrie 29th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter