Cererea de obligare la plata daunelor morale. Recurs respins ca nefondat (L. nr. 31/1990, NCPC)

2 apr. 2019
Vizualizari: 825
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 444/2018

L. nr. 31/1990: art. 137 alin. (1), art. 143 alin. (1); NCPC: art. 312 alin. (1)

Recurenta este o societate cu capital majoritar de stat având forma juridică de societate pe acțiuni al cărei regim juridic intră sub incidența de reglementare a Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările ulterioare.

Conform acestei legi, organele de conducere ale societății sunt Adunarea generală a acționarilor (AGA) și Consiliul de administrație.

Potrivit art. 137 alin. (1) din lege, societatea pe acțiuni este administrată de unul sau mai mulți administratori, numărul acestora fiind totdeauna impar. Când sunt mai mulți administratori, ei constituie un consiliu de administrație.

Conform art. 143 alin. (1) consiliul de administrație poate delega conducerea societății unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.

Potrivit art. 143 directorii pot fi revocați oricând de către consiliul de administrație. în cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese.

În conformitate cu statutul societății recurente, având în vedere că statul este acționar majoritar, numirea organelor de conducere se face prin intermediul ministerul de resort.

Așadar, contrar susținerilor recurentei, aceasta nu este o entitate distinctă de organele sale respectiv, Adunarea generală a acționarilor și Consiliul de administrație, și nu poate fi exonerată de răspundere în condițiile nerespectării art. 143 teza finală.

În consecință având în vedere că actele contestate în cauză au fost emise de organele abilitate prin lege și prin statutul societății, susținerile recurentei privind lipsa culpei nu pot fi primite.

Din această perspectivă nu pot fi primite nici criticile prin care recurenta a susținut că nu au fost respectate dispozițiile date prin decizia de casare. Și aceasta deoarece instanța de apel a stabilit că nu a existat o justificare obiectivă a sancționării reclamantului, revocarea acestuia fiind fără suport probator.

În raport de aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 312 alin. (1) din C. proc. civ., va respinge recursul ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de obligare la plata daunelor morale. Recurs respins ca nefondat (L. nr. 31/1990, NCPC) was last modified: martie 28th, 2019 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.