Cererea de îndreptare a erorii materiale. Numele părții (NCPC)

3 sept. 2018
Vizualizari: 2328
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 377/2018

NCPC: art. 101 alin. (5), art. 281, art. 301, art. 304 pct. 9, art. 312 alin (1)

Încheierea din 15 septembrie 2017, pronunțată de Curtea de Apel București, a fost comunicată petenților la data de 21 septembrie 2017, iar aceștia au declarat recurs la data de 09 octombrie 2017 (plic fila 14 dosar recurs). În aceste condiții, cererea de recurs a fost formulată înăuntrul termenului prevăzut de dispozițiile art. 301 C. proc. civ. [ultima zi – 7 octombrie 2017 – fiind o zi de sâmbătă, termenul s-a prelungit potrivit art. 101 alin. (5) C. proc. civ. până la sfârșitul primei zile de lucru următoare – luni, 9 octombrie 2017].

Cu majoritate, Înalta Curte constată că în cauză sunt întrunite cerințele art. 281 C. proc. civ.

Într-adevăr, cum a reținut și instanța de apel, sunt inadvertențe în actele și cererile din dosare în ceea ce ce privește numele de familie și prenumele.

Cu certitudine însă numele de familie al soțului petentei este P. – trecut astfel în certificatul de căsătorie, iar în actele de identitate actuale aceasta figurează cu numele de familie al soțului și cu prenumele Q.

Din certificatul de căsătorie rezultă că petenta s-a căsătorit la Tel Aviv în anul 1969 cu I.

La cererea de îndreptare a erorii materiale petenții au atașat o copie a pașaportului emis de autoritățile din Israel, act în care este menționat numele de familie P. și prenumele Q. Ulterior, a fost depusă o copie tradusă și legalizată a actului de identitate al petentei, emis de autoritățile din Israel la data de 24 aprilie 2017 și valabil până la data de 19 aprilie 2027, act în care numele de familie ai petentei este P., iar prenumele Q.

Trebuie avut în vedere și faptul că diferențele regăsite în ceea ce privește numele de familie și prenumele nu sunt semnificative și nu denotă alte nume și prenume, respectiv persoană (inclusiv contestația și cererea de îndreptare a erorii materiale, respectiv cererea de recurs, fiind formulate împreună cu frații săi, numele dinaintea căsătoriei fiind R.), erorile putând fi determinate și de scrierea sau transcrierea cuvintelor.

Totodată, o cerere de îndreptare a erorii materiale regăsită în numele părții se justifică și dacă greșeala nu este a instanței, ci a părții care a indicat eronat numele.

În consecință, reținând incidența dispozițiilor art. 304 pct. 9 C. proc. civ., Înalta Curte, cu majoritate, va face aplicarea și a art. 312 alin. (1) C. proc. civ. și, urmare admiterii recursului, va modifica încheierea atacată, în sensul admiterii cererii de îndreptare a erorii materiale strecurate în Decizia nr. 263 din 16 iunie 2006, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă, în Dosarul nr. x/2/2005, în loc. de F. urmând a se trece numele contestatoarei D. – prezenta încheiere urmând a face parte integrantă din decizie.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de îndreptare a erorii materiale. Numele părții (NCPC) was last modified: septembrie 3rd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.