Cerere privind obligarea pârâților la recalcularea drepturilor de pensie, returnarea banilor reţinuţi ilegal din pensie, plata de daune morale, anularea deciziei de pensionare, plata contravalorii medicamentelor și plata cheltuielilor de judecată

16 sept. 2022
Vizualizari: 605
  • Constituţia României: art. 129
  • Legea nr. 263/2010: art. 155 alin. (1) şi (2)
  • NCPC: art. 457
  • NCPC: art. 483 alin. (1)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)
  • NCPC: art. 508 alin. (4)
  • NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 4
  • NCPC: art. 94 pct. 1 lit. a) - j)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale sub nr. x/2017 la 6 octombrie 2017, astfel cum a fost precizată și modificată, reclamantul A., în contradictoriu cu pârâții Ministerul Muncii și Justiției Sociale și B., în calitate de director al Direcției Asigurări Sociale din cadrul Ministerului Muncii, a solicitat instanței, ca prin hotărârea pe care o va pronunța, să dispună:

– obligarea pârâților la recalcularea drepturilor de pensie cu valorificarea perioadei de colaborare de peste 10 ani;

– acordarea grupei a II-a de muncă, în conformitate cu prevederile Decretului Lege nr. 114/1990 și includerea acestei perioade în calculul pensiei;

– obligarea la returnarea banilor reținuți ilegal din pensie;

– obligarea la plata de daune morale de 20.000 RON;

– anularea deciziei de pensionare nr. x din 25 august 2014;

– obligarea la plata sumei de 2.694 RON, reprezentând contravaloarea medicamentelor;

– obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 722 din 31 martie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prezentul recurs a fost declarat împotriva deciziei civile nr. 1857/2019 din 29 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, prin care s-a respins contestația în anulare, ce are ca obiect soluția pronunțată cu privire la solicitarea reclamantului de a-i fi recalculate drepturile de pensie cu valorificarea perioadei de colaborare de peste 10 ani, acordarea grupei a II-a de muncă, în conformitate cu prevederile Decretului Lege nr. 114/1990 și includerea acestei perioade în calculul pensiei, obligarea la returnarea banilor reținuți ilegal din pensie, obligarea la plata de daune morale de 20.000 RON, precum și anularea deciziei de pensionare nr. x din 25 august 2014, fiind în domeniul asigurărilor sociale.

Astfel, decizia recurată are caracter definitiv de la pronunțarea sa, motiv pentru care nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, aceasta neînscriindu-se în ipoteza legală reglementată de art. 483 alin. (1) din C. proc. civ., potrivit căreia hotărârile susceptibile de recurs sunt cele date în apel, cele date potrivit legii fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege.

Dispozițiile art. 508 alin. (4) din C. proc. civ. prevăd că hotărârea dată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată.

Art. 483 alin. (2) din C. proc. civ. prevede că nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a) – j), în cele privind navigația civilă și activitatea în porturi, conflictele de muncă și de asigurări sociale (…). De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanțele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanță sunt supuse numai apelului.”.

Totodată, potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, cele date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs.

Hotărârea ce face obiectul prezentului recurs vizează soluția dată asupra contestației în anulare promovate împotriva unei alte decizii date într-o contestație în anulare, în cadrul unui litigiu având ca obiect drepturi sau obligații privind asigurările sociale, iar potrivit art. 155 alin. (1) și (2) din Legea nr. 263/2010 împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel, iar hotărârile curților de apel, precum și cele ale tribunalelor neatacate cu apel sunt definitive.

În raport cu prevederile legale evocate, decizia recurată nu este supusă controlului de legalitate prevăzut în calea extraordinară a recursului, în speță fiind operant principiul legalității căii de atac consacrat de art. 129 din Constituția României și de art. 457 din C. proc. civ.

Legalitatea căilor de atac prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ. presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile stabilite de aceasta.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesual civilă constituie o încălcare a legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii.

În consecință, având în vederea dispozițiile legale evocate, Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., va respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul A..

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind obligarea pârâților la recalcularea drepturilor de pensie, returnarea banilor reținuți ilegal din pensie, plata de daune morale, anularea deciziei de pensionare, plata contravalorii medicamentelor și plata cheltuielilor de judecată was last modified: septembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.