Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
261 views
Înalta Curte, constituită în complet de filtru, luând în analiză cu prioritate, în temeiul art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., inadmisibilitatea prezentei căi de atac, chestiune a cărei soluţionare face de prisos examinarea altor cereri sau excepţii, urmează să respingă recursul ca inadmisibil, pentru următoarele considerente:
Acţiunea introductivă are ca obiect plata unor drepturi salariale, fiind dedus judecăţii un conflict de muncă, prin care reclamanţii, în calitate de personal auxiliar şi conex în justiţie, au solicitat obligarea pârâţilor Ministerul Justiţiei, Tribunalul Mureş, Curtea de Apel Târgu-Mureş, la plata unor diferenţe de drepturi salariale şi actualizarea sumelor ce le revin în funcţie de rata inflaţiei.
Recursul vizează decizia civilă nr. 6/A din 16 ianuarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş, secţia I civilă prin care a fost admis apelul declarat de Ministerul Justiţiei împotriva sentinţei nr. 159 din 1 martie 2018 a Tribunalului Mureş, secţia Civilă.
Potrivit art. XVIII alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 2/2013 cu referire la art. 483 alin. (2) C. proc. civ., nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile privind „conflictele de muncă”.
Textul de lege anterior evocat cuprinde litigiile în care este suprimat dreptul la recurs, după criteriul materiei în care a fost pronunţată hotărârea instanţei de apel.
Art. 214 din Legea dialogului social nr. 62/2011 prevede că „hotărârile instanţei de fond sunt supuse numai apelului”, iar dispoziţiile art. 274 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii statuează că „hotărârile pronunţate în fond sunt definitive”.
Cum textele de lege anterior evocate exclud dreptul la recurs în litigiile de muncă, rezultă că decizia instanţei de apel este o hotărâre definitivă de la data pronunţării, conform art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., raportat la art. 274 Codul Muncii.
Fiind o hotărâre definitivă de la data pronunţării, rezultă că decizia civilă nr. 6/A din 16 ianuarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş, secţia I civilă nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs.
Potrivit principiului legalităţii căii de atac, prevăzut de art. 457 C. proc. civ., hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.
Pentru aceste motive, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamanţii A., B., C., D., E. şi F. împotriva deciziei civile nr. 6/A din 16 ianuarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş, secţia I civilă.
Sursa informației: www.scj.ro.