Cerere privind obligarea pârâţilor la majorarea valorii punctului de pensie. Stabilirea competenței de soluționare a litigiului

3 feb. 2023
Vizualizari: 261
  • Legea nr. 263/2010: art. 102 alin. (2)
  • Legea nr. 263/2010: art. 135 alin. (4)
  • Legea nr. 263/2010: art. 153
  • Legea nr. 263/2010: art. 154
  • Legea nr. 554/2004: art. 8

Prin cererea înregistrată la 09.07.2019 pe rolul Curții de Apel Craiova, secția contencios administrativ și fiscal, reclamanții A., B., C., D., E., F., G., H., I., J., K., L., M., N., O. și P. au chemat în judecată pe pârâții Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Casa Națională de Pensii Publice și Guvernul României, solicitând instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să oblige pârâții la majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent, pentru anul 2019, precum și la plata prejudiciilor create și a celor care se vor crea pe parcursul anului în curs, ca urmare a neaplicării majorării valorii punctului de pensie conform legii.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 801 din 6 mai 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând actele dosarului din perspectiva conflictului de competență ivit în soluționarea cauzei, Înalta Curte reține următoarele:

Normele de competență materială sunt stabilite în funcție de obiectul, valoarea sau natura cererii, determinând astfel categoria de pricini ce pot fi rezolvate, în concret, de o anumită categorie de instanțe judecătorești.

În speță, reclamanții au învestit Curtea de Apel Craiova cu o cerere prin care au solicitat majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent, pentru anul 2019, conform art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, actualizată, dar și plata prejudiciilor create și a celor ce se vor crea pe parcursul anului în curs, ca urmare a neaplicării majorării valorii punctului de pensie conform legii.

Conflictul negativ de competență ivit între Curtea de Apel Craiova, secția contencios administrativ și fiscal și Tribunalul Olt, secția I civilă a fost generat de temeiurile juridice invocate de reclamanți – art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 și art. 8 din Legea nr. 554/2004.

Instanța judecătorească a fost învestită cu o acțiune prin care reclamanții solicită majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent, pentru anul 2019, conform art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, actualizată, precum și plata prejudiciilor create ca urmare a neaplicării majorării valorii punctului de pensie conform legii.

Așadar, autorii demersului judiciar urmăresc obținerea unei pensii mai mari decât cea acordată prin deciziile de pensionare aflate în plată.

Prin urmare, litigiul dedus judecății are natura unui conflict de asigurări sociale, motiv pentru care competența materială trebuie stabilită prin raportare la dispozițiile art. 153 și 154 din Legea nr. 263/2010, potrivit cărora tribunalul soluționează în primă instanță cererile vizând drepturile și obligațiile născute în temeiul acestei legi, iar cererile îndreptate împotriva Casei Naționale de Pensii Publice sau împotriva caselor teritoriale de pensii, având ca obiect drepturile de pensie, indemnizații și pensii de serviciu prevăzute prin legi cu caracter special, se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul reclamantul.

Având în vedere considerentele anterior expuse, în temeiul art. 135 alin. (4) C. proc. civ., competența de soluționare a litigiului va fi stabilită în favoarea Tribunalului Olt.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind obligarea pârâților la majorarea valorii punctului de pensie. Stabilirea competenței de soluționare a litigiului was last modified: februarie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.