Cerere privind modificarea pedepsei pronunțate. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP)

11 mai 2021
Vizualizari: 290
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 679/2020

NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 585 alin. (1)

Potrivit dispozițiilor art. 585 alin. (1) C. proc. pen., pedeapsa pronunțată poate fi modificată dacă, la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei, se constată, pe baza unei alte hotărâri definitive, existența vreuneia dintre următoarele situații:

a) concursul de infracțiuni;

b) recidiva;

c) pluralitatea intermediară;

d) acte care intră în conținutul aceleiași infracțiuni.

În speță, contestatorul condamnat A. nu se află în niciuna dintre situațiile reglementate de dispozițiile legale anterior menționate, în condițiile în care așa cum în mod corect s-a reținut în cauză se solicită o descontopire a unor pedepse stabilite prin hotărârile străine de condamnare pronunțate de autoritățile judiciare din Italia și care au făcut ulterior obiectul procedurilor de recunoaștere și transfer în condițiile Legii nr. 302/2004, prin Sentința penală nr. 70 din data de 14 iunie 2019 a Curții de Apel Ploiești pronunțată în dosarul nr. x/2019, definitivă, dispunându-se executarea de către persoana condamnată A., într-un penitenciar din România, a pedepsei de 6 ani, 2 luni și 28 zile închisoare, astfel cum s-a stabilit prin Decizia de executare a pedepselor concurente nr. S.I.E.P. nr. 294/2018 emisă de Biroul Executări Penale din cadrul Procuraturii Republicii de pe lângă Tribunalul Ordinar din Tivoli, Italia, recunoscută în cauză prin sentința menționată.

Astfel, prin Sentința penală nr. 70 din 14 iunie 2019 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. x/2019, definitivă prin neapelare la data de 26 iunie 2019, s-a dispus recunoașterea și punerea în executare a Sentinței nr. 2116 din 17 pronunțată la 12 octombrie 2017 de Tribunalul din Tivoli, Italia, definitivă la 19 decembrie 2017, precum și a Deciziei de executare a pedepselor concurente cu număr S.I.E.P. nr. 294/2018 a Procuraturii Republicii de pe lângă Tribunalul Ordinar din Tivoli – Biroul de Executări Penale.

Prin aceeași hotărâre, s-a constatat că prin Sentința penală nr. 34 CC din 10 octombrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. x/2018, definitivă prin neapelare la 4 decembrie 2018, au fost recunoscute Sentința penală nr. 804/2015 din 16 noiembrie 2015 pronunțată de Judecătorul de Instrucție de la Tribunalul Ordinar din Velletri, definitivă la 8 noiembrie 2017 și Sentința penală nr. 16880/2014 R.G. din 5 noiembrie 2014 pronunțată de Tribunalul Ordinar din Roma, definitivă la 22 decembrie 2014, privind condamnarea numitului A., dispunându-se transferarea persoanei condamnate într-un penitenciar din România în vederea executării pedepsei rezultante de 5 ani, 7 luni și 28 de zile închisoare.

Totodată, s-a luat act că prin Decizia de executare a pedepselor concurente cu număr S.I.E.P. nr. 294/2018 a Procuraturii Republicii de pe lângă Tribunalul Ordinar din Tivoli – Biroul de Executări Penale, s-a stabilit că restul de pedeapsă pe care condamnatul A. trebuie să îl execute în temeiul celor trei sentințe menționate, inclusiv în temeiul Sentinței penale nr. 2116 din 17 pronunțată la 12 octombrie 2017 de Tribunalul din Tivoli, este de 6 ani, 2 luni și 28 de zile închisoare, dispunându-se în consecință executarea în România a acestei pedepse, astfel cum s-a stabilit prin decizia a cărei recunoaștere și executare s-a dispus în cauză.

În concret, cu privire la persoana condamnată A., s-a constatat că deși s-a reținut în sarcina sa săvârșirea mai multor infracțiuni, acestuia i-a fost aplicată o singură pedeapsă (6 ani, 2 luni și 28 zile închisoare), autoritățile judiciare din Italia printr-o decizie de contopire stabilind, prin cumul aritmetic, pedeapsa pe care condamnatul trebuie să o execute, solicitându-se recunoașterea deciziei de executare a pedepselor concurente anterior menționată.

În procedura reglementată de Legea nr. 302/2004 privind recunoașterea hotărârii de condamnare, instanța a avut în vedere că prin Decizia nr. 23/2009 pronunțată în recurs în interesul legii de către Înalta Curte de Casație și Justiție s-a stabilit că în soluționarea unei cereri având ca obiect conversiunea condamnării, trebuie sa se observe dacă felul pedepsei aplicate pentru concursul de infracțiuni sau durata acesteia este incompatibilă cu legislația română, fără a putea înlocui modalitatea de stabilire a pedepsei rezultante pe calea cumulului aritmetic, dispusă prin hotărârea de condamnare, cu aceea a cumulului juridic prevăzută de C. pen.

Prin urmare, în această procedură, instanța a constatat că natura pedepsei aplicate, închisoarea, corespunde cu natura pedepsei prevăzute de legea penală română, precum și că durata acesteia este compatibilă cu legea română.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Așa fiind, în cauză în mod corect prin sentința penală atacată, Curtea de Apel Ploiești a respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul condamnat A. în baza dispozițiilor art. 585 C. proc. pen., constatând existența autorității de lucru judecat în raport de sentința de recunoaștere și executare a hotărârilor străine – Sentința penală nr. 70 din 14 iunie 2019 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. x/2019, definitivă prin neapelare la data de 26 iunie 2019, prin care au fost analizate inclusiv aspectele invocate de contestator cu privire la pedeapsa în executarea căreia se află în prezent.

Astfel, reținându-se că petentul A. solicită în concret să se realizeze o contopire potrivit legii române a pedepselor aplicate prin hotărârile străine de condamnare ce au fost recunoscute prin sentința penală definitivă anterior menționată în baza căreia a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii în executarea căruia acesta se află (MEPI nr. 73/371/42/2019 din 26 iunie 2019 – dosar Tribunalul Argeș), Înalta Curte constată că prin hotărârea atacată în cauză, în mod judicios prima instanță a apreciat că nu sunt incidente dispozițiile art. 585 C. proc. pen.

În consecință, se constată că soluția atacată în cauză este legală și temeinică, motiv pentru care instanța de control judiciar va respinge ca nefondată contestația de față.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge contestația formulată de contestatorul A. împotriva Sentinței penale nr. 51/F din data de 27 mai 2020 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, ca nefondată.

Potrivit art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata cheltuielilor judiciare către stat, iar conform art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind modificarea pedepsei pronunțate. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP) was last modified: mai 11th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.