Cerere privind completarea incorectă a carnetului de muncă, reconstituirea ștatelor de plată, completarea adeverinţei cu toate sporurile obţinute și obligarea pârâtei la plata unor daune morale. Recurs respins ca inadmisibil

22 iul. 2022
Vizualizari: 272
  • Legea nr. 263/2010: art. 155 alin. (1) şi (2)
  • NCPC: art. 248 alin. (2)
  • NCPC: art. 457
  • NCPC: art. 483 alin. (2)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)
  • NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 4

Prin cererea de chemare înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, secția I civilă la 3.07.2018 sub nr. x/2018, reclamantul A., în contradictoriu cu pârâta S.C. B. S.A., a solicitat instanței, ca prin hotărârea ce o va pronunța:

– să constate că pârâta i-a completat incorect carnetul de muncă, cu consecința obligării la eliberarea unei noi adeverințe care să conțină toate drepturile salariale de care a beneficiat în perioada în care a fost angajat la societate;

– să oblige pârâta la reconstituirea statelor de plată pentru lunile iunie 1975, martie 1977, octombrie 1978, aprilie 1979, aprilie 1980, aprilie 1982 și ianuarie 1988, despre care se susține că lipsesc din arhiva pârâtei;

– să oblige pârâta să completeze adeverința nr. x/11.06.2014 cu toate sporurile obținute, cu invocarea temeiului legal al acordării lor și orele suplimentare din perioada 1971-1991, astfel cum acestea se regăsesc în statele de plată din perioada respectivă, precum și primele ce i-au fost acordate în această perioadă, care se găsesc pe state separate;

– să oblige pârâta să menționeze în cuprinsul adeverinței faptul că s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale la salariile brute;

– să oblige pârâta la plata unor daune morale în cuantum de 60.000 RON, precum și la plata cheltuielilor de judecată.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 306 din 5 februarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte a luat în examinare excepția inadmisibilității recursului asupra căreia, în conformitate cu prevederile art. 248 alin. (2), coroborat cu art. 493 alin. (5) din C. proc. civ., se rețin următoarele:

Dispozițiile art. 483 alin. (2) C. proc. civ. prevăd că, nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j), în cele privind navigația civilă și activitatea în porturi, conflictele de muncă și de asigurări sociale (…). De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanțele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanță sunt supuse numai apelului.

Totodată, dispozițiile art. 155 alin. (1) și (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevăd că împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel, iar hotărârile curților de apel, precum și cele ale tribunalelor neatacate cu apel sunt definitive.

Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, cele date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs.

În cauză, decizia nr. 208/CM/24.06.2019, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, secția I civilă, împotriva căreia s-a declarat prezentul recurs, a fost pronunțată într-un litigiu având ca obiect asigurări sociale, astfel că hotărârea nu poate fi atacată cu recurs, fiind definitivă.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală ori extinderea limitelor competenței atribuite prin lege, constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac reglementat de art. 457 C. proc. civ.

Pentru considerentele expuse, în raport de faptul că decizia atacată în recursul pendinte este o hotărâre definitivă, Înalta Curte va respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul A..

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind completarea incorectă a carnetului de muncă, reconstituirea ștatelor de plată, completarea adeverinței cu toate sporurile obținute și obligarea pârâtei la plata unor daune morale. Recurs respins ca inadmisibil was last modified: iulie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.