Cerere în vederea obligării pârâților de a acorda reclamanților calitatea de „veterani din teatrele de operaţii”. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei
- Legea nr. 168/2020: art. 12
- Legea nr. 168/2020: art. 2 lit. b)
- Legea nr. 168/2020: art. 4
- Legea nr. 554/2004: art. 1 alin. (1)
- Legea nr. 554/2004: art. 10 alin. (1) şi (3)
- Legea nr. 554/2004: art. 2 alin. (1) lit. f)
- NCPC: art. 123
- NCPC: art. 135 alin. (1) şi (4)
Prin acțiunea înregistrată la data de 26.02.2021, pe rolul Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale, reclamanții A., B. și C. au solicitat, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Justiției, Tribunalul București, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în calitate de expert:
– obligarea pârâților Ministerul Justiției și Tribunalul București să acordare reclamantei A. calitatea de „veteran din teatrele de operații”, conform dispozițiilor art. 4 din Legea cu nr. 168/2020, precum și drepturile prevăzute de Legea cu nr. 168/2020 (art. 5, art. 12 alin. (1) lit. b), c) etc.) care decurg din această calitate, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 168/2020;
– obligarea pârâtului Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să acordare reclamantului B. calitatea de „veteran din teatrele de operații”, conform dispozițiilor art. 4 din Legea cu nr. 168/2020, precum și drepturile prevăzute de Legea cu nr. 168/2020 (art. 5, art. 12 alin. (1) lit. b), c) etc.) care decurg din această calitate, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 168/2020;
– obligarea pârâtului Ministerul Justiției să acorde reclamantului C. calitatea de „veteran din teatrele de operații”, conform dispozițiilor art. 4 din Legea cu nr. 168/2020, precum și drepturile prevăzute de Legea cu nr. 168/2020 (art. 5, art. 12 alin. (1) lit. b), c) etc.) care decurg din această calitate, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 168/2020;
– obligarea pârâților la la actualizarea sumelor de bani corespunzătoare, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea cu nr. 168/2020, în funcție de rata inflației, la care se va aplica dobânda legală penalizatoare, calculată de la data exigibilității fiecărei obligații lunare de plată până la data achitării efective.
În drept, au invocat prevederile Legii nr. 168/2020, dispozițiile art. 1 precum și celelalte dispoziții legale din Codul Muncii, Legea 53/2003, art. 16 alin. (1) și art. 20 din Constituția României, art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Protocolul cu nr. 12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, art. 1, art. 2 din Ordonanța Guvernului cu nr. 137/2000 republicată, precum și toate prevederile legale menționate în cuprinsul cererii.
(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 5923 din 8 decembrie 2022)
Autoritate publica
interesul legitim
nesolutionarea in ermenul legal a unei cereri
recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare
veteran din teatrele de operatii
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, „(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public”.
Conform art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 554/2004, „activitatea de soluționare de către instanțele de contencios administrativ competente potrivit legii organice a litigiilor în care cel puțin una dintre părți este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul prezentei legi, fie din nesoluționarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim”.
Deci, contenciosul administrativ este activitatea de soluționare, de către instanțele de contencios administrativ competente, a litigiilor în care cel puțin una dintre părți este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul acestei legi, fie din nesoluționarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau interes legitim, astfel cum rezultă din prevederile art. 8, care reglementează obiectul acțiunii judiciare.
În cauză, rezumând obiectul capetelor nr. 1, 2, 3, 5 și 7 din acțiunea reclamanților astfel cum a fost modificată, în privința cărora s-a ivit conflictul negativ de competență, se constată că acestea privesc obligarea pârâților la efectuarea demersurilor și formalităților pentru includerea misiunilor la care au participat (EUPOL Afganistan, EUCAP Nestor/Somalia) în categoria misiunilor prevăzute de art. 2 lit. b) din Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, la emiterea normelor de aplicare a Legii nr. 168/2020 și, respectiv, la emiterea în favoarea reclamanților a ordinelor de conferire a calității de „veteran din teatrele de operații”, conform art. 4 din Legea nr. 168/2020.
Reține Înalta Curte că, potrivit art. 12 din Legea nr. 168/2020,
„Art. 12. – (1) Personalul participant care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operații” și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de următoarele drepturi:
a) dreptul de a purta uniforma militară, după trecerea în rezervă sau în retragere;
b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;
c) o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 RON, după trecerea în rezervă sau retragere, precum și la încetarea raporturilor de muncă sau serviciu, după caz.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) se acordă beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora împuterniciți prin procură, conform metodologiei stabilite prin ordin al conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
Deci, obiectul principal al prezentei acțiuni, astfel cum a fost modificată, îl constituie obligarea autorităților pârâte la efectuarea unor demersuri și la emiterea unor acte administrative cu caracter individual (respectiv la emiterea ordinelor de conferire a calității de „veteran din teatrele de operații”, în sensul art. 12 din Legea nr. 168/2020), la care reclamanții apreciază că sunt îndreptățiți, pentru a beneficia de anumite drepturi prevăzute de lege.
Actul administrativ este actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică în vederea executării ori a organizării executării legii, dând naștere, modificând sau stingând raporturi juridice.
Prin urmare, în raport cu pretențiile reclamanților, acțiunea are natura juridică a unui litigiu de contencios administrativ.
În ceea ce privește opinia reclamanților, context în care Curtea de Apel București a făcut trimitere la principiul disponibilității, Înalta Curte apreciază că instanței de judecată îi revine deplina competență de identificare și de aplicare a normelor de drept incidente, în raport cu cadrul procesual stabilit de părți și cu motivele invocate în acțiune. Chiar dacă părțile se opun, instanța va stabili calificarea juridică a cererii cu care este învestită potrivit prevederilor legale.
Astfel, în raport cu dispozițiile art. 10 alin. (1) și (3) din Legea nr. 554/2004, care reglementează competența materială a instanței de contencios administrativ și fiscal, în raport cu organul emitent al actului, și competența teritorială, în funcție de domiciliul reclamantului, Înalta Curte constată că aparține Curții de apel București, secția de contencios administrativ și fiscal competența soluționării acțiunii reclamanților, în privința capătului de cerere avându-l ca pârât pe Tribunalul București operând prorogarea legală de competență, conform art. 123 C. proc. civ.
4. Temeiul legal al soluției adoptate asupra conflictului de competență
Pentru considerentele expuse și în conformitate cu dispozițiile art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Curții de Apel București, secția a IX-a contencios administrativ și fiscal.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Cerere privind obligarea pârâtului la plata drepturilor băneşti aferente misiunilor la care reclamantul a participat în numele statului român, în afara teritoriului naţional, constând în contravaloarea dreptului la diurnă, cazare și de recreere și legături cu familie
- Solicitarea lămuririi dispozitivului deciziei, respectiv dacă interdicţiile de a profesa se referă numai la profesia de notar public sau şi la profesia de funcţionar public. Contestație la executare respinsă ca fiind nefondată
- Solicitare în vederea pronunţării unei hotărâri prin care pârâții să fie obligaţi să le respecte dreptul de proprietate al reclamanților asupra unui teren, categoria arabil, cu vecinătăţile indicate în cererea de chemare în judecată. Recurs respins ca fiind nefondat
- Cerere în vederea obligării pârâtului să comunice instanţei de judecată nivelul maxim, la nivelul autorităţii judecătoreşti, al indemnizaţie de încadrare şi nivelul maxim al sporurilor pe categorii de personal, plata diferenţelor salariale actualizate cu rata inflaţiei și plata dobânzii legale
- Infracţiunea de evaziune fiscală în grup infracţional organizat. Acțiuni împotriva intereselor financiare ale comunităţilor europene. Contestație la executare respinsă ca fiind nefondată
- Solicitarea suspendării provizorii a executării silite, dispunerea anulării executării silite şi a tuturor actelor de executare, precum şi obligarea intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Opt, pentru președinția României
- Nicolae Ciucă și Mircea Geoană și-au depus candidaturile la președinție
- Iranul a atacat Israelul
- 1 miliard de euro pentru industria românească
- Rusia amenință Occidentul
Opinii
Eficacitatea dreptului de proprietate periodică a unităţilor administrat… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Ministerul Muncii. Proiect: Hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități
- Ministerul Culturii. O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 39/2005 privind cinematografia
- Aplicarea în MAI a O.G. nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor (Instrucțiuni nr. 152/2024)
- Decrete prezidențiale. Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 118/2023 pentru completarea C. vamal al României și alte decrete semnate
- CDEP. Modificarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 7 octombrie 2024
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Asociația de proprietari. Președintele asociației. Ghid teoretic și practic
- VERISOARELE MOTANULUI TOM MITTEN
- Ghid pentru Evaluarea Nationala la Limba si literatura romana 2025: 40 de teste dupa modelul ME, sugestii de rezolvare, fise tehnice, modele de compuneri
- Curierul Fiscal nr. 4/2024
- Conferința [Inter]naționala de Drept Civil. Familia - Ediția a VII-a
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:
Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XV-a
- Conferința [Inter]națională de Drept Civil. Familia – Ediția a VII-a
- CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ INTERNAŢIONALĂ ANIVERSARĂ, „REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI JURIDIC NAȚIONAL, 65 de ani în serviciul jurisprudenței naționale”
- [CUM A FOST] – DEZBATERE DE DREPT PROCESUAL PENAL – Noi perspective asupra procedurii de cameră preliminară
- Conferința de Insolvență Timișoara 2024
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)