Cerere în vederea constatării prescripţiei executării sancţiunii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal de contravenţie întocmit pe numele pârâtei. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei
- NCPC: art. 135 alin. (1) şi (4)
- O.G. nr. 2/2001: art. 14 alin. (1)
- O.G. nr. 2/2001: art. 27
- O.G. nr. 2/2001: art. 32
Prin sentința civilă nr. 1088 din 25 noiembrie 2021, Tribunalul Dâmbovița – secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal – a admis excepția necompetenței materiale invocată din oficiu și a declinat competența de soluționare a acțiunii formulate de reclamantul Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița în contradictoriu cu pârâta A., în favoarea Judecătoriei Moreni.
Investită prin declinare, Judecătoria Moreni, prin sentința civilă nr. 207 din 13 aprilie 2022, a admis excepția necompetenței materiale invocată din oficiu și a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului București.
Prin sentința civilă nr. 3569 din 23 iunie 2022, Tribunalul București – secția a II-a contencios administrativ și fiscal a admis excepția necompetenței materiale invocată din oficiu și a declinat competența de soluționare a cauzei privind pe reclamantul Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița și pe pârâta A., în favoarea Judecătoriei Moreni, a constatat conflictul negativ de competență și a dispus înaintarea dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru soluționarea acestuia.
(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 4451 din 5 octombrie 2022)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Înalta Curte constată că, în cauză, competența de soluționare a litigiului aparține Judecătoriei Moreni, pentru următoarele considerente:
Din actele și lucrările dosarului rezultă că prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Dâmbovița, reclamantul Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, a solicitat în baza prevederilor art. 27, coroborate cu prevederile art. 14 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, constatarea prescripției executării sancțiunii contravenționale aplicate prin procesul-verbal de contravenție întocmit pe numele pârâtei, nr. x/17.09.2020.
Conform art. 32 din O.G. nr. 2/2001, forma în vigoare la data introducerii cererii de chemare în judecată (23.08.2021):
„(1) Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.
(2) Controlul aplicării și executării sancțiunilor contravenționale principale și complementare este de competența exclusivă a instanței prevăzute la alin. (1)”.
Cauza de față privește constatarea prescripției executării sancțiunii contravenționale, aspect care ține de controlul executării sancțiunii contravenționale, fiind de competența exclusivă a judecătoriei în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, conform art. 32 alin. (2) raportat la art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001.
În consecință, în temeiul art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., raportat la art. 32 alin. (2) din O.G. nr. 2/2001, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Judecătoriei Moreni, în raza căreia a fost săvârșită contravenția sancționată prin procesul-verbal nr. x/17.09.2020.
Sursa informației: www.scj.ro.