Cerere de repunere în termen nefondată. Apel declarat tardiv (NCPP)

15 iul. 2019
Vizualizari: 4322
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 68/A/2019

NCPP: art. 269 alin. (1) și (2), art. 275 alin. (2), art. 410 alin. (1), art. 411 alin. (1), art. 421 alin1 pct. 1 lit. a)

În ceea ce privește cererea de repunere în termenul de apel formulată de apelantul inculpat, Înalta Curte constată că este nefondată.

Potrivit dispozițiilor art. 410 alin. (1) din C. proc. pen., pentru procuror, persoana vătămată și părți, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la comunicarea copiei minutei.

Potrivit dispozițiilor art. 411 alin. (1) din C. proc. pen. „apelul declarat după expirarea termenului prevăzut de lege este considerat ca fiind făcut în termen dacă instanța de apel constată că întârzierea a fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare, iar cererea de apel a fost făcută în cel mult 10 zile de la încetarea acestuia”.

Conform art. 269 alin. (1) și (2) din C. proc. pen., la calcularea termenelor procedurale se pornește de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel. Totodată, la calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socotește ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlinește.

Înalta Curte constată că soluția instanței de fond a fost comunicată inculpatului A. la data 20 decembrie 2018, apelul fiind declarat la data de 23 ianuarie 2019, cu nerespectare termenului imperativ de 10 zile prevăzut de art. 410 alin. (1) din C. proc. pen., condiții în care Înalta Curte va respinge ca tardiv apelul declarat.

Înalta Curte va respinge cererea de repunere în termen, formulată de apelantul inculpat A., cerere motivată prin aceea că a fost plecat în vacanță în Thailanda și i s-a prelungit vacanța datorită furtunii din zonă, în condițiile în care, împrejurarea menționată nu poate avea în niciun caz semnificația unei „cauze temeinice de împiedicare” a declarării apelului în termenul legal, neaflându-se în situația forței majore sau a unei alte cauze care l-ar fi pus în situația de a nu putea acționa. Mai mult decât atât, Înalta Curte are în vedere și profesia inculpatului, aceea de avocat, ceea ce presupune cunoștințe juridice cu privire la declararea unei căi de atac, precum și faptul că avea posibilitatea să formuleze calea de atac a apelului înainte de a pleca în vacanță (respectiv până la data de 26 decembrie 2018), precum și faptul că avea posibilitatea să declare apel și prin poșta electronică, prin email, prin scrisoare recomandată etc., nefiind necesară prezentarea la sediul instanței.

În consecință, Înalta Curte constată că este nefondată cererea de repunere în termenul de apel formulată de inculpatul A., întrucât nu a fost dovedită o cauză temeinică de împiedicare, astfel că apelul declarat este tardiv.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte, va respinge, ca nefondată, cererea de repunere în termenul de apel formulată de inculpatul A. în cauza ce formează obiectul Dosarului nr. x/2018 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția Penală, iar în baza art. 421 alin1 pct. 1 lit. a) din C. proc. pen. va respinge, ca tardiv, apelul declarat de inculpatul A. împotriva Sentinței penale nr. 254/F din data de 7 decembrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală.

În baza art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga apelantul inculpat la plata sumei de 800 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar în temeiul alin. (6) al aceluiași articol, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în sumă de 627 RON, rămâne în sarcina statului și se plătește din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de repunere în termen nefondată. Apel declarat tardiv (NCPP) was last modified: iulie 15th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.