Cerere de reabilitare respinsă pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă şi fond. Contestație respinsă ca nefondată (NCP, NCPP)

28 mai 2019
Vizualizari: 2819
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 746/2018

NCP: art. 165, art. 166, art. 167 alin. (1), art. 168; NCPP: art. 275 alin. (2), art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b), art. 532 alin. (1) lit. a)

Reglementând termenele de reabilitare judecătorească, art. 166 C. pen. stabilește în alin. (1) lit. a) că persoana condamnată poate fi reabilitată, la cerere, de instanță, după împlinirea termenului de 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani, pentru ca, în art. 167 alin. (1) C. pen. să se arate că termenele prevăzute în art. 165 și art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

În ceea ce privește condițiile reabilitării judecătorești, art. 168 C. pen. stabilește că cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întrunește următoarele condiții: a) nu a săvârșit o altă infracțiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată și și-a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedește că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunțat la despăgubiri.

Pe de altă parte, potrivit dispozițiilor art. 532 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., cererea de reabilitare se respinge pentru neîndeplinirea condițiilor de formă și fond când a fost introdusă înainte de termenul legal.

Având în vedere situația juridică a petentului și prevederile legale menționate, Înalta Curte constată că, deși este îndeplinită condiția referitoare la achitarea integrală de către persoana condamnată a cheltuielilor judiciare și a despăgubirilor civile la plata cărora a fost obligat, fiind cunoscut cu o conduită corespunzătoare în colectivitate, nu este întrunită cerința privind termenul de introducere a cererii de reabilitare.

Astfel, se constată că termenul de reabilitare judecătorească pentru petent urmează a se împlini la 23 februarie 2020 în condițiile în care acesta este de 4 ani și curge de la 24 februarie 2016 (dată la care se consideră executată pedeapsa închisorii de 3 ani, având în vedere că a fost liberat condiționat la 18 februarie 2015, având un rest neexecutat de 372 de zile).

Prin urmare, întrucât, în prezent, termenul de reabilitare judecătorească nu s-a împlinit, Înalta Curte apreciază că, în mod corect, judecătorul fondului a respins cererea de reabilitare formulată de petentul A., aceasta fiind introdusă înainte de termenul legal de 4 ani prevăzut de dispozițiile art. 166 alin. (1) lit. a) C. pen.

Pentru aceste considerente, în conformitate cu dispozițiile art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația formulată de petentul A. împotriva sentinței penale nr. 81/F din 29 mai 2018 pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie în dosarul nr. x/2018, și, având în vedere că acesta este cel care se află în culpă procesuală, în baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., îl va obliga la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de reabilitare respinsă pentru neîndeplinirea condițiilor de formă și fond. Contestație respinsă ca nefondată (NCP, NCPP) was last modified: mai 24th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.