Cerere de liberare condiţionată. Instanţa competentă să soluţioneze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei

18 nov. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 48
  • NCPP: art. 275 alin. (3)
  • NCPP: art. 51 alin. (1)
  • NCPP: art. 587 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 937 din 20 iulie 2020 a Judecătoriei Brăila, pronunțată în Dosarul nr. x/2020, în baza art. 47 rap. la art. 587 alin. (1) C. proc. pen., a fost admisă excepția de necompetență teritorială a Judecătoriei Brăila și s-a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 București.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului, urmând ca suma de 313 RON, reprezentând onorariul avocatului desemnat din oficiu, să se avanseze din fondurile Ministerului Justiției.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 304 din 3 septembrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, examinând conflictul negativ de competență, în conformitate cu dispozițiile art. 51 alin. (1) C. proc. pen., constată că instanța căreia îi revine competența să soluționeze cauza este Judecătoria Brăila, pentru considerentele care urmează:

Din actele dosarului rezultă că, în timp ce se afla în Penitenciarul Brăila, respectiv la data de 6 iulie 2020 (conform ștampilei poștei aplicate pe plic), petentul condamnat A. a înaintat Judecătoriei Brăila o cerere de liberare condiționată, care a fost înregistrată la instanța anterior menționată la data de 8 iulie 2020, sub nr. x/2020.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Potrivit fișei de mutări în penitenciare existentă la dosar, la data de 3 iulie 2020 petentul condamnat a fost transferat în Penitenciarul Brăila, acesta fiind locul de deținere în care se afla încarcerat la data formulării cererii de liberare condiționată.

Potrivit art. 587 alin. (1) C. proc. pen., liberarea condiționată se dispune de judecătoria în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

De asemenea, prin Decizia nr. 15/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată în recurs în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial din 22 octombrie 2018, s-au stabilit următoarele:

„Instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate”.

Prin urmare, cum la data formulării cererii de liberare condiționată (6 iulie 2020), petentul condamnat A. se afla încarcerat în Penitenciarul Brăila, în raport cu dispozițiile art. 587 alin. (1) C. proc. pen., competența de soluționare a cauzei revine Judecătoriei Brăila, aceasta fiind instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 51 alin. (1) C. proc. pen., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe petentul A. în favoarea Judecătoriei Brăila, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În temeiul art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru petent, în cuantum de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de liberare condiționată. Instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei was last modified: noiembrie 17th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.