Cerere de liberare condiţionată din executarea pedepsei cu închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei

28 dec. 2022
Vizualizari: 497
  • NCPP: art. 275 alin. (3)
  • NCPP: art. 51
  • NCPP: art. 587 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 1675 din 04.11.2019 a Judecătoriei Brăila s-a admis excepția de necompetență și s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei către Judecătoria Sectorului 4 București raportat la mențiunile înscrise în Adresa nr. x/16.10.2019 emisă de Penitenciarul Brăila, în care se arată faptul că la data de 03.10.2019 petentul a fost analizat în Comisia de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului București-Jilava, astfel încât, raportat la disp. art. 97 alin. (10) din Legea 254/2013, competența de soluționare a cauzei aparține Judecătoriei Sector 4 București.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 50 din 31 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fiind învestită cu soluționarea conflictului negativ de competență, în temeiul art. 51 din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție constată că instanța competentă să soluționeze cauza este Judecătoria Brăila pentru următoarele considerente:

Prin cererea înregistrată la data de 10.10.2019, sub numărul x/2019 pe rolul Judecătoriei Brăila, petentul condamnat A. a formulat cerere de liberare condiționată din executarea pedepsei de 9 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat (Mandat de executare al pedepsei închisorii nr. 2496/2019, emis în baza Sentinței penale nr. 13758/302/2019).

Problema care a generat prezentul conflict negativ de competență o reprezintă stabilirea locului de deținere la momentul formulării cererii cu consecința stabilirii instanței competente să judece cererea de liberare condiționată.

Potrivit art. 587 alin. (1) C. proc. pen. „Liberarea condiționată se dispune, la cererea sau propunerea făcută potrivit dispozițiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de deținere”.

Conform înscrisurilor aflate la dosarul cauzei (verificări ANP – mutări – dosar JS4) petentul, la data formulării cererii (10.10.2019) se afla încarcerat în Penitenciarul Brăila fiind în executarea pedepsei de 9 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat (Mandat de executare al pedepsei închisorii nr. 2496/2019, emis în baza Sentinței penale nr. 13758/302/2019).

Dispozițiile art. 587 alin. (1) C. proc. pen. prevăd că este competentă să soluționeze cererea de liberare condiționată judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de deținere.

De asemenea, prin Decizia nr. 15/17.09.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că toate cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei sunt de competența instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.

La data formulării cererii, 10.10.2019, petentul se afla încarcerat în Penitenciarul Brăila, ce face parte din circumscripția teritorială a Judecătoriei Brăila.

Față de aceste considerente, precum și de Decizia nr. 15/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, Înalta Curte constată că Judecătoria Brăila este competentă să soluționeze prezenta cauză ca fiind instanța în a cărei rază teritorială se afla locul de deținere al petentului la data formulării cererii de liberare condiționată.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de liberare condiționată din executarea pedepsei cu închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei was last modified: decembrie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.