Cerere de intervenție. Calificarea (NCPC)

11 ian. 2017
Vizualizari: 9326
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 1910/2016

NCPC: art. 22, NCPC: art. 488, NCPC: art. 496, L. 554/2004: art. 64

Instanța de contencios administrativ a fost sesizată cu acțiunea în anularea unei hotărâri de guvern care a modificat H.G. nr. 1358/2001 privind atestarea domeniului public al localităților din județul Teleorman.

Unitatea administrativ-teritorială Alexandria și organul de conducere deliberativ al acesteia (Consiliul Local al Municipiului Alexandria) au formulat, la data de 22 ianuarie 2016, cerere de intervenție intitulată „principală”.

Instanța de fond a pus în discuție calificarea cererii de intervenție, în sensul că – din argumentele prezentate în susținerea acesteia și din faptul că se solicită respingerea acțiunii, iar nu valorificarea unui interes propriu – pare a fi mai mult o cerere de intervenție accesorie în interesul pârâtului, decât o intervenție principală, însă consilierii juridici care au reprezentat cele două entități titulare ale cererii au insistat pentru analizarea acesteia ca intervenție principală.

Înalta Curte constată că prima instanță a procedat corect supunând discuției părților calificarea juridică a cererii de intervenție.

Instanța a făcut însă o greșită aplicare a dispozițiilor legale incidente, atunci când a considerat că se impune respingerea cererii de intervenție ca inadmisibilă din cauza faptului că titularii acesteia au insistat să fie primită drept intervenție principală, deși judecătorul cauzei aprecia că este vorba de o intervenție cu caracter accesoriu.

Astfel, art. 22 alin. (4) C. proc. civ. impune instanței de judecată obligația de a pune în discuție calificarea juridică a actului dedus judecății, după care aceasta trebuie să procedeze la calificarea propriu-zisă, cu excepția cazului expres prevăzut de alineatul (5) al aceluiași articol (și care se referă la situația în care părțile, în virtutea unui acord expres privind drepturi de care, potrivit legii, pot dispune, au stabilit calificarea juridică și motivele de drept asupra cărora au înțeles să limiteze dezbaterile).

În speță, instanța trebuia să procedeze la calificarea corectă a cererii cu care a fost învestită de către recurenți, nefiind incidentă excepția prevăzută de Cod.

Față de aceste împrejurări, Înalta Curte constată că prima instanță a făcut o greșită aplicare a normelor care reglementează intervenția voluntară ca formă de participare a terților în proces, motiv pentru care, recursul este apreciat ca fiind fondat, urmând a fi admis, cu consecința casării parțiale a încheierii și trimiterea cererii de intervenție pentru a fi judecată, după corecta calificare a acesteia.

Soluția instanței de recurs și temeiul juridic al acesteia

În baza dispozițiilor art. 64 alin. (4) raportat la art. 20 din Legea nr. 554/2004 coroborate cu art. 496 alin. (1) raportat la art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte va admite recursul declarat de Consiliul Local al Municipiului Alexandria și Municipiul Alexandria, va casa în parte încheierea atacată și va trimite dosarul la aceeași instanță pentru judecarea cererii de intervenție.

Va menține, totodată, celelalte măsuri procesuale dispuse prin încheierea atacată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de intervenție. Calificarea (NCPC) was last modified: noiembrie 16th, 2017 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: