Cerere de contopire a pedepselor. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP, L. nr. 302/2004)

27 nov. 2018
Vizualizari: 907
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1103/2017

L. nr. 302/2004: art. 58, art. 112; NCPP: art. 275 alin. (2) și (3), art. 598 alin. (1) lit. c)

Din interpretarea coroborată a disp. art. 58 și art. 112 din Legea nr. 302 din 28 iunie 2004, republicată, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 300/2013 în ipoteza în care persoana extrădată este cercetată penal de către autoritățile judiciare române, predarea acesteia se amână până la soluționarea definitivă a cauzei. În caz de condamnare cu executarea în regim de detenție a pedepsei, predarea se amână până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen.

Analizând actele și lucrările dosarului, Înalta Curte constată că prin Sentința penală nr. 287 din 13 octombrie 2014 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în Dosarul nr. x/2/2014, s-a admis sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, dispunându-se punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 14 aprilie 2012 de Judecătoria Heidelberg față de cetățeanul român A.

Totodată, se reține că s-a dispus amânarea predării persoanei solicitate A. către autoritățile judiciare germane până la punerea acestuia în libertate, ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea la termen a pedepsei (de 7 ani închisoare), aplicată prin Sentința penală nr. 1.026 din data de 05 aprilie 2011 pronunțată de Judecătoria Arad în Dosarul nr. x/55/2010, precum și arestarea persoanei solicitate în vederea predării către autoritățile judiciare germane, pe o perioadă de 30 de zile de la data încarcerării, dispoziția devenind executorie la data punerii în libertate a acestuia din executarea pedepsei anterior menționate, în cauză, fiind emis mandatul de arestare în vederea predării din data de 13 octombrie 2014.

De asemenea, întrucât prin adresa din data de 25 iulie 2017 a Penitenciarului Rahova prin care s-a comunicat că prin Sentința penală nr. 179/PI din 06 martie 2017 a Curții de Apel Timișoara, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 692 din 06 iulie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost admisă cererea de contopire formulată de condamnat și s-a dispus anularea MEPI emis în baza Sentinței penale nr. 1.026 din data de 05 aprilie 2011 a Judecătoriei Arad, fiind emis un alt MEPI, respectiv nr. 181 din data de 11 iulie 2017 pentru o pedeapsă de 8 ani închisoare, se constată că în cauză sunt incidente dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., în sensul modificării perioadei pentru care s-a dispus amânarea predării, precum și indicarea noii hotărâri judecătorești prin care s-a modificat pedeapsa în a cărei executare se află persoana solicitată.

Deopotrivă, în acord cu opinia exprimată de către instanța de fond, Înalta Curte apreciază că intenția legiuitorului este în sensul că, în caz de condamnare cu executarea în regim de detenție a pedepsei, predarea se amână până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen, precum și arestarea persoanei solicitate în vederea predării către autoritățile judiciare germane, pe o perioadă de 30 de zile de la data încarcerării.

Ca atare, față de modificările intervenite în legătură cu pedeapsa în a cărui executare se află persoana solicitată urmare admiterii cererii de contopire, amânarea pedepsei se dispune până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea pedepsei la termen în raport de pedeapsa de 8 ani, stabilită prin Sentința penală nr. 179/PI din 06 martie 2017 a Curții de Apel Timișoara.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația formulată de persoana solicitată A. împotriva Sentinței penale nr. 160/F din data de 12 septembrie 2017, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2/2017 (x/2017).

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (3) C. proc. pen. onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoană solicitată, în sumă de 130 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de contopire a pedepselor. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: noiembrie 26th, 2018 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.