Cele mai importante schimbări și beneficii ale O.U.G. nr. 41/2016

13 sept. 2016
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2736

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Baroul București, prin amabilitatea doamnei avocat Anamaria Gram, a pus la dispoziția celor interesați o informare față de prevederile O.U.G. 41/2016, invitând totodată și alți avocați să prezinte și alte materiale de interes pentru profesia de avocat, sub rezerva verificării lor prealabile de către Consiliu.

Vă prezentăm sinteza publicată de Barou:

Prin O.U.G. nr. 41/2016 se elimină o serie de formalități care consumă timpul și multă hârtie. Acest act normativ a intrat în vigoare la data de 30.06.2016.

Cele mai importante schimbări și beneficii ale actului:

1. Toate instituțiile trebuie sa ne pună la dispoziție formulare, cereri, modele de completare în format electronic pe site-urile lor, astfel încât acestea să poată fi completate tot electronic (Art. 1).

2. Dacă o instituție cere o copie a cărții de identitate, este obligată să o accepte transmisă în format electronic pe email (Art. 2).

3. Nu mai e nevoie să depunem copii legalizate. Funcționarul public trebuie să certifice conformitatea cu originalul [(Art. 2 alin. (3)].

4. Instituțiile sunt obligate să accepte documentele însoțite de semnătură electronică (Art. 3).

5. Instituțiile sunt obligate să accepte plățile cu cardul (Art. 7).

6. Instituțiile sunt obligate să comunice pe email (Art. 8).

7. Pe data.gov.ro puteți consulta seturi de date utile uploadate de diverse instituții (Art. 10-11).

8. Nu se mai plătește taxa de timbru extrajudiciară pentru:

Conferintele Video Universul Juridic
  • eliberarea unei cărți de identitate (indiferent de motivul eliberării);
  • eliberarea cazierului judiciar;
  • eliberarea sau prelungirea valabilității actelor de identitate pentru cetățenii străini.

9. Se pot plăti taxele prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar.

10. Amenzile se pot plăti prin mijloace de plată online sau la casieriile autorităților indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției, precum și la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanță se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poștă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte.

11. Cererea-tip pentru obținerea copiilor și extraselor de pe cazierul judiciar poate fi depusă și electronic și este scutită de taxe. (Art. 14 pct. V par. 3)

12. Taxa de pașaport se poate achita online – Art. 14 pct. VII 1.

Și o măsură pentru înlăturarea corupției: se va înregistra video examenul teoretic și practic auto – art. 14 pct. IV  par. 4.

Sursa informației

Cele mai importante schimbări și beneficii ale O.U.G. nr. 41/2016 was last modified: septembrie 12th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter