„Cei 4 piloni ai înfăptuirii justiției: avocaţii, procurorii, judecătorii, legiuitorul”. Interviu cu conf. univ. dr., av. Norel Neagu, partener, „Hotca, Neagu, Sitaru şi Asociaţii”

1 mart. 2022
Vizualizari: 761

Universul Juridic: Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Suntem în cadrul evenimentului „Efectul de noise și biasurile reflectate în variabilitatea hotărârilor pronunțate în cazuri similare”, în ambianța Hotelului Hilton din București. Avem plăcerea de a saluta și a avea alături de noi pe domnul prof. Norel Neagu. Domnia Sa este partener în cadrul societății Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații, care, practic, este amfitrionul acestui eveniment.

Este a III-a ediție anuală de „sărbătoare prin muncă” a societății din care Domnia Sa face parte. Suntem bucuroși că noi, cei de la Universul Juridic, suntem parte a acestei manifestări, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o premieră.

Din documentarea noastră și din ceea ce am experimentat și trăit, cred că este prima dată când specialiștii din domeniul juridic, recte cei din domeniul Dreptului Penal, iau în dezbatere, sub o cupolă mai mult sau mai puțin științifică, noțiunile de noise și de bias, care transcend probabil profesia. Bine ați venit, domnule Neagu! Cum ați primit această inițiativă, această temă? Cum ați evaluat-o, la o primă privire?

Norel Neagu: Vă mulțumesc în primul rând pentru amabilitatea de a transmite această inițiativă a noastră. A fost o provocare a colegului meu, prof. univ. dr., av. Mihai Hotca, pe care Domnia Sa a lansat-o mai multor speakeri ‒ mulți din societatea noastră, dar și mai mulți colaboratori apropiați și prieteni foarte buni ai noștri ‒ de a ieși un pic din canonul discuțiilor, în special științifice, despre Dreptul Penal, de a ne îndrepta și spre cauzele care determină hotărâri diferite în cauze similare, în spețe similare, și de a încerca să răspundem la aceste cauze, de a încerca să oferim soluții pentru o mai mare predictibilitate a hotărârilor judecătorești definitive, în special în materie penală, pentru ca acesta este specificul principal al societății noastre.

Universul Juridic: Ați făcut referiri foarte interesante în cadrul intervenției dumneavoastră în eveniment, legate de individualizarea pedepsei. Ați vorbit despre doi factori care sunt probabil determinanți: despre gravitatea faptei și periculozitatea făptuitorului. Dacă sunteți amabil să sumarizați în câteva cuvinte aceste lucruri.

Norel Neagu: Având în vedere că hotărârile penale, în marea lor majoritate, dacă nu într-o proporție covârșitoare, sunt de condamnare, de renunțare la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, adică hotărâri care stabilesc vinovăția unei persoane, se pune problema individualizării stabilirii aplicării și executării pedepsei. Iar acest lucru trebuie făcut în cazuri similare și raportat la persoane cu un background comun, trebuie făcut de o manieră similară, dacă nu identică, lucru care este posibil folosind anumite criterii: criterii de individualizare a pedepsei, circumstanțe atenuante sau agravante, precum și alte mijloace de individualizare a stabilirii aplicării sau executării pedepsei neprivative și, până la urmă, privative de libertate.

Pentru că, până la urmă, justițiabilul, persoana care săvârșește infracțiuni, care se regăsește în fața judecătorului, trebuie să aibă impresia, dincolo de hotărârea definitivă pe care o pronunță judecătorul, că a primit o soluție corectă și justă.

Iar acest lucru este posibil pe baza a doi factori principali – gravitatea faptei și periculozitatea făptuitorului. Sunt criterii legate de faptă și criterii legate de persoana care săvârșește respectiva faptă, de care un judecător trebuie să țină cont în momentul pronunțării soluției.

El trebuie să găsească balanța corectă, astfel încât hotărârea pronunțată să reflecte atât gravitatea faptei, cât și periculozitatea făptuitorului și, mai ales, posibilitatea de reintegrare a acestuia în societate și de a nu mai săvârși din nou infracțiuni, ca urmare a hotărârii pronunțate.

Universul Juridic: S-a dovedit că dumneavoastră, gazda acestui eveniment (societatea Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații) este încă o dată avocatul justițiabilului, în sensul că este dispus să empatizeze cu clientul, este dispus să considere la modul cel mai serios posibilele erori care pot interveni în cadrul unei decizii juridice majore. Și acest lucru probabil că ar trebui să ajungă ca mesaj, în primul rând, în atenția magistraților, care, din păcate, n-au fost astăzi în număr relevant alături de noi, dar care cu siguranță vor trebui să recepționeze un astfel de mesaj și să deschidă, să fie mult mai disponibili în cadrul unor dezbateri pe această temă. Va permite comunicarea cu magistrații acest lucru?

Norel Neagu: În primul rând, aș vrea să spun că au fost și magistrații reprezentați la acest eveniment. Domnul judecător Mihail Udroiu a și avut o alocuțiune foarte interesantă în materia probelor și a biasurilor care influențează administrarea legală a probatoriului în procesul penal.

Da, consider că este necesar și util un dialog cu magistrații. Consider că, în procesul penal, avocații, procurorii și judecătorii sunt parte a înfăptuirii justiției și au un rol bine determinat, un rol prestabilit. Cred că nu ar putea exista justiția fără vreunul dintre acești trei piloni principali. Aș include aici și un al patrulea element, acela al legiuitorului, pentru că noi am identificat cauze care pot ține de, să zicem, o adaptare a practicii judiciare, astfel încât să se rezolve dintre problemele identificate la această conferință, dar am identificat și soluții unde este nevoie de intervenția legiuitorului pentru a atenua disparitățile între hotărârile pronunțate în practica judiciară.

Universul Juridic: Da, așa cum se spune, un sfârșit este un început. Iată, suntem la capătul acestei frumoase zile, zi interesantă, și la capătul ei deschidem calea unei dezbateri care poate continua pe această temă. Îi mulțumim foarte mult domnului conf. Norel Neagu! Mulțumim societății Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații și așteptăm să colaborăm în continuare, mai departe, cel puțin la fel de bine! Toate cele bune!

Norel Neagu: Și noi vă mulțumim și vă asigurăm că vor veni, în continuare, din partea noastră, provocări interesante!

„Cei 4 piloni ai înfăptuirii justiției: avocații, procurorii, judecătorii, legiuitorul”. Interviu cu conf. univ. dr., av. Norel Neagu, partener, „Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații” was last modified: martie 1st, 2022 by Norel Neagu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Norel Neagu

Norel Neagu

Este conferențiar universitar doctor la Universitatea Româno-Americană și avocat la SPARL Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații, în cadrul Baroului București.
A mai scris: