Cei 110 ani de existență a Consiliului cred că sunt cel mai important element pe care am putea să-l transmitem și să-l preluăm pentru perioada imediat următoare

18 dec. 2018
Vizualizari: 1013

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Codruț Olaru, vicepreședinte CSM – dle Olaru, un moment aniversar deosebit aici, la Alba Iulia, astăzi 16 noiembrie 2018. Cum ați privit dumneavoastră și cum vă raportați la acest eveniment?

Codruț Olaru: Vreau în primul rând să spun că evenimentul pe care CSM l-a organizat la această dată se înscrie, practic, în multitudinea de evenimente cu ocazia Centenarului, dar prefigurează, practic, și cei 110 ani pe care CSM urmează să-i sărbătorească – știm cu toții, cea mai importantă lege, de organizare și funcționare a Consiliului, a apărut în anul 1909 și, pe cale de consecință, în anul următor vom avea, din nou, un astfel de motiv de celebrare.

La nivel personal, consider că un astfel de moment poate constitui un reper, care să transmită în sistem, atât pentru colegii magistrați judecători, dar și pentru colegii procurori, un sentiment de consens general, un sentiment de echilibru, un sentiment de normalitate a activității pe care, deopotrivă, și unii, și alții, din cele două categorii, le desfășurăm în interesul, evident, al societății.

Nicolae Cîrstea: Ce am avea de învățat pentru viitor din acești o sută de ani de stat național unitar român?

Codruț Olaru: Cred că este foarte greu să putem comprima în două-trei fraze ce a însemnat pentru noi, ca popor, ca identitate naționale, ce au reprezentat cei o sută de ani și ce putem să desprindem, ca perspectivă, pentru ceea ce urmează. Cert este un lucru: că, în ciuda tuturor condițiilor mai puțin favorabile, vitrege, sub care a funcționat justiția în general, în toată această perioadă – și mă refer de această dată la perspectiva CSM – elementul de arc peste timp, cei 110 ani de existență a Consiliului cred că sunt cel mai important element pe care am putea să-l transmitem și să-l preluăm pentru perioada imediat următoare. N-au fost momente întotdeauna fericite pentru existența noastră funcțională – mă refer la Consiliu – dar prin implicarea factorilor responsabili, prin dăruirea celor care au avut, la un moment dat, puterea de decizie, așa cum cred că și noi, la acest moment, încercăm să facem astăzi, lucrurile s-au situat pe o turnură ascendentă.

Nicolae Cîrstea: Ați adresat un cuvânt invitaților din sală și v-aș ruga, de asemenea, să adresați un cuvânt și un mesaj colegilor dumneavoastră din toată țara prin intermediul acestui interviu.

Codruț Olaru: Ca să asigur acea doză de echilibru de care aminteam la început, voi relua, practic, partea de final a mesajului meu pe care l-am adresat invitaților prezenți astăzi la conferință și vreau să insist pe acel mesaj de echilibru, de stabilitate, de consens între categoriile de magistrați, judecători și procurori, dar și între toate profesiile juridice. Practic, acest gen de manifestare poate constitui un T0, un element care să genereze acea stabilitate și acea normalizare a relațiilor de care cu toții avem nevoie.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc.

Codruț Olaru: Mulțumesc și eu.

Cei 110 ani de existență a Consiliului cred că sunt cel mai important element pe care am putea să-l transmitem și să-l preluăm pentru perioada imediat următoare was last modified: decembrie 20th, 2018 by Codruț Olaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice