Cea mai mare sumă obținută într-un arbitraj internațional implicând o parte română

14 feb. 2017
Vizualizari: 4406

București, 14 februarie 2017 – SCA Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP), în calitate de avocați, și TPA România, în calitate de experți financiari, ambii selectați în urma unei proceduri de achiziție pentru a asigura reprezentarea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), au obținut o hotărâre arbitrală finală în fața International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris), prin care a fost admisă în parte acțiunea SAPE împotriva societăților Enel Investment Holding B.V. și Enel S.p.A (Enel), acestea fiind obligate la plata sumei de 401.209.541,29 Euro.

Disputa născută din și în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud a vizat, în esență, următoarele chestiuni: exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Put) aferentă unui pachet de acțiuni de 13,57% deținut de SAPE la fosta Electrica Muntenia Sud, mecanismul juridic prin intermediul căruia acțiunile ajungeau să fie transferate către Enel și stabilirea prețului aferent acestui pachet de acțiuni, potrivit formulei stabilite în contractul de privatizare.

Echipa de avocați, coordonată de Dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator, a fost compusă din Alina Tugearu, avocat asociat, Cosmin Cojocaru, avocat colaborator coordonator, și Violeta Saranciuc, avocat colaborator senior. Echipa de experți financiari a fost compusă din Cristina Petrescu, Audit & Advisory Partner (coordonatorul echipei) și Bogdan Acatrinei, Senior Manager.

„Sentința arbitrală este spectaculoasă pentru public din perspectiva sumei foarte mari acordate. În ceea ce ne privește, acest arbitraj, mult mai complex decât în aparență, a ridicat numeroase probleme juridice de drept civil, privatizare și, mai ales, din domeniul energiei, și a vizat diverse elemente punctuale specifice acestei piețe reglementate. Satisfacția noastră este dată de acceptarea într-o majoritate covârșitoare a pozițiilor și interpretărilor părții române susținute și dezvoltate în cadrul disputei”, a declarat Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoți & Partners.

„Dincolo de elementele juridice, chestiunea calculului prețului aferent acestui pachet de acțiuni a implicat din punct de vedere financiar și contabil o muncă laborioasă, materializată în prezentarea tuturor variantelor de calcul posibile pornind de la pozițiile părților în interpretarea formulei contractuale agreate în contractul de privatizare. Împrejurarea că Tribunalul Arbitral a ales chiar una din variantele de calcul propuse de noi reprezintă confirmarea utilității și obiectivității muncii noastre în acest dosar”, a adăugat Cristina Petrescu, TPA România.

Despre Zamfirescu Racoți & Partners

Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăți de avocatură din România, oferind servicii de asistență juridică atât în sfera litigiilor și a arbitrajului, cât și în domeniul avocaturii de business și al consultanței fiscale.

ZRP are o echipă de 51 de avocați, dintre care opt asociați – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoți și Stan Tîrnoveanu – asociați fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu și Antoniu Obancia (asociați).

Despre TPA România

TPA România este una dintre companiile de top de audit, consultanță fiscală, contabilitate și consultanță de fuziuni și achiziții în România. Cu sediul în București și o filială la Cluj-Napoca, TPA România are în prezent 8 parteneri și peste 120 de angajați. Grupul TPA este membru independent al Baker Tilly Europe Alliance și este prezent în 11 țări din Europa Centrală și de Est. Rețeaua Baker Tilly International cuprinde în prezent membri independenți în 147 de țări, având în total 30.000 de angajați, ceea ce o poziționează în top 10 al rețelelor globale de consultanță. (www.tpa-group.ro)

 

Cea mai mare sumă obținută într-un arbitraj internațional implicând o parte română was last modified: februarie 14th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: