Cea mai mare scădere economică din ultimii 24 de ani

14 aug. 2020
Vizualizari: 492

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare scădere economică din ultimii 24 de ani, respectiv o contracție de 12,3% față de primul trimestru din 2020.

„În trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a scăzut cu 12,3%, a anunțat vineri Institutul Nașional de Statistică (INS), precizând că, față de perioada similară a anului trecut scăderea a fost de 10,5%. Potrivit seriei ajustate sezonier, în semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, Produsul intern brut a scăzut cu 3,9%. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită față de varianta publicată în 7 iulie 2020”, relatează Adevărul.

Situația nu este mai roz nici în Regatul Unit. Marea Britanie a intrat în cea mai profundă recesiune, cifrele oficiale arătând, la mijlocul acestei săptămâni, că economia Regatului s-a contractat mai mult decât economiile oricăror altor națiuni importante europene, în timpul primelor trei luni ale crizei pandemice.

„Potrivit Oficiului Național pentru Statistică (ONS), produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii, cel mai relevant reper al prosperității economice, a scăzut în al doilea trimestru al anului cu 20,4% față de cele trei luni anterioare – aceasta fiind cea mai mare scădere trimestrială din 1955 și până în prezent. După o scădere de 2,2% în primul trimestru, cifrele confirmă că economia britanică s-a scufundat în recesiune după ce focarele de Covid-19 s-au răspândit în luna martie, iar guvernul a impus restricții la nivel național pentru a controla pandemia. Economiștii consideră două trimestre consecutive cu PIB-ul în scădere drept definiția tehnică a recesiunii. După ce a rezistat mai mult ca alte state europene măsurilor de restricție socială, amânând relaxarea tocmai pentru a nu permite un reviriment pandemic, ONS a declarat că Marea Britanie a fost cuprinsă de cel mai profund declin economic, raportat la țările membre UE, depășind o scădere trimestrială de 12,1% în zona euro. Declinul economic al Marii Britanii a atins o valoare aproape de două ori mai mare decât scăderea de 10,6% înregistrată în SUA în aceeași perioadă și a depășit, de asemenea, recesiunea din Franța, Germania și Italia în rândul națiunilor G7 care au raportat cifrele din trimestrul doi până în prezent. Canada și Japonia nu au publicat încă date din trimestrul doi, dar nu se așteaptă să înregistreze valori mai mari decât Marea Britanie”, scrie România Liberă.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, că programul teraselor va fi prelungit cu o oră, respectiv până la ora 00:00. Asta după ce autoritățile luaseră, pe 1 august, măsura închiderii teraselor după ora 23:00.

„Această decizie urmează să fie integrată în hotărârea de prelungire a stării de alertă care se va lua, vineri, în ședința de guvern. «Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24 pentru terase și mi-am dat acordul», a declarat Ludovic Orban. «Va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost aprobată, a CNSU, pentru a prelungi programul până la ora 24», a adăugat premierul României”, relatează Libertatea.

Presa scrie că fostul deputat Vlad Cosma a fost achitat, vineri, de magistrații Tribunalului Prahova, în dosarul în care a fost cercetat pentru instigare la evaziune fiscală și spălare de bani. Decizia nu este definitivă.

„Respectivele acuzații vizau finanțarea ilegală a campaniei PSD Prahova din 2012. Decizia instanței nu este definitivă. Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la circa 200.000 de lei. Achitări au fost date și în cazul celorlalți doi inculpați, oamenii de afaceri, Răzvan Alexe și Lucian Petrică Ușurelu, cel din urmă administrator al firmei Allisano Business Park”, relatează Evenimentul Zilei.

Pentru că este august și foarte mulți români pleacă în vacanță în Grecia, Ministerul Afacerilor Externe a informat joi seară că, începând de luni, 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.

„Noile reglementări anunțate de autoritățile elene se aplică, în plus față de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19 (inclusiv transportatorilor de mărfuri și de persoane), cetățenilor eleni și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă.În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale). Această măsură se aplică cu aceeași dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și din Malta”, relatează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Cea mai mare scădere economică din ultimii 24 de ani was last modified: august 14th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: