Ce se intampla la Craiova? (1)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
A fost prima opțiune a părinților mei pentru facultate, dar eu, împotriva voinței lor, am ales Bucureștiul … Fiind din Slatina, le era mult mai la îndemână să fiu student la Craiova.
După ce „m-am făcut” bucureștean, am pierdut oarecum legătura cu Craiova, până în anul 2009 când l-am cunoscut pe dl Decan Dan Claudiu Dănișor, cunoscut mie mai ales din reacțiile extrem de pozitive pe care Tratatul de drept constituțional al domniei sale (din care a apărut, deocamdată, doar primul volum) l-a avut pe piață. Absolvent al Facultății de Drept din București și Decan la Craiova – o situație extrem de interesantă și oarecum surprinzătoare.
Fondată în anul 1990, în jurul personalității profesorului Ion Dogaru, devenit între timp singurul academician care provine din domeniul juridic, Facultatea de Drept a Universității din Craiova și-a construit, mai ales în ultimii ani, o reputație solidă datorată, în special, faptului că ocupă unul dintre primele locuri la examenul de admitere la INM – criteriu al valorii foarte răspândit în rândul facultăților de drept (locul 3 pe țară în perioada 2005-2009!).
Mai mulți apropiați ai editurii noastre au remarcat în ultimii ani poziționarea foarte bună a „craiovenilor” la acest concurs și cred că se cuvin o serie de explicații. Trebuie avut în vedere faptul că facultatea reunește, după București, al doilea colectiv, ca număr în jur de 100 de cadre didactice. O serie de profesori sunt profesori-invitați sau asociați la diferite universități, din Franța în special, unde, periodic, susțin cursuri și unde iau contact direct cu doctrina occidentală, fiind astfel la curent cu cele mai noi tendințe din domeniile în care s-au specializat.
De asemenea, am remarcat la Craiova o echipa tânără de cadre didactice alături de o conducere la fel de tânără (prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor – decan, Gabriel Olteanu – secretar științific al universității, prof. univ. dr. Sevastian Cercel – prodecan, conf. univ. dr. Daniel Ghiță – prodecan, prof. univ. dr. Ștefan Scurtu – prodecan, conf. univ. dr. Anca Dușcă – prodecan, conf. univ. dr. Lucian Săuleanu – secretar știintific al facultății).
Foarte interesantă mi s-a părut ideea susținerii în cadrul liceelor din Bănie a unor ore de drept de către cadrele didactice ale facultății, modalitate foarte bună de a familiariza tinerii cu zona juridică și, de ce nu, de a-i apropia de facultatea de drept.
Ce se mai întâmplă la Craiova? În cel mult doi ani ar trebui să fie gata noul sediu al Facultății de Drept, un proiect de 20 de milioane de euro, finanțat în mare parte de Uniunea Europeană. În această săptămână s-a pus piatra de temelie a acestui edificiu cu o arhitectură modernă, eveniment de la care Editura Universul Juridic nu putea să lipsească . Mai multe amănunte în editorialul viitor.
Nicolae Cîrstea
Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC – PRO UNIVERSITARIA – EDITURA NEVERLAND, acum și al ujmag.ro.
A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2001.
Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuție al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.
În prezent este director general al acestor companii.