Ce se întâmplă cu pensiile şi salariile românilor, după 1 ianuarie 2018

20 sept. 2017
Vizualizari: 1547

Un tragic  eveniment este relatat azi de toate marile agenții de presă din lume: un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a lovit centrul Mexicului.

„Cel puțin 226 de persoane au murit marți în urma unui seism cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului și care a fost resimțit inclusiv în capitală. Seismul a avut loc exact la 32 de ani de la un cutremur devastator din 1985, care a făcut peste 10.000 de victime, informează AFP. Epicentrul cutremurului, produs la ora locală 13.14, a fost în apropiere de granița dintre statele Puebla și Morelos, la o adâncime de 51 de kilometri”, scrie Adevărul.

Și pentru că vorbeam despre cutremure, conducerea TVR e la un pas de a fi schimbată. Cel puțin așa relatează News.ro.

„Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului au respins marți, cu 17 voturi «pentru», un vot «împotrivă» și două abțineri raportul de activitate pe 2016 al Societății Române de televiziune (SRTV), după ce acesta a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a comisiei la solicitarea președintelui comisiei de cultură a Senatului, social-democratul Radu Preda. Respingerea raportului de activitate al SRTV echivalează cu demiterea întregului Consiliu de admnistrație, în frunte cu președintele director general, Irina Radu. Decizia finală aparține însă plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului care s-ar putea putea pronunța miercuri”, scriu jurnaliștii de la News.ro.

Presa din România aduce azi în atenția publicului o altă temă intens comentată în ultimul timp: pensiile și salariile după 1 ianuarie 2018 – tema interviului acordat TVR de către ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

„Milioane de români așteaptă noua lege a pensiilor. Proiectul, care trebuie să ajungă în Parlament luna viitoare, are deja trei variante de lucru. Doar una, însă, este preferata Ministrului Muncii. Cumulul pensiilor speciale cu salariul nu va ma fi posibil, iar vârsta de pensionare nu va crește, a declarat Lia Olguța Vasilescu”, arată TVR.

Agerpres consemnează explicațiile ministrului Vasiliu pe tema trasferului contribuțiilor angajaților: „Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condițiile în care nu am scădea contribuțiile, dar noi scădem contribuțiile de la 39,25% la 35% și impozitul pe salariu și o să vedeți că aveți o creștere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creștere, nu o scădere. Nu înțeleg de unde apare toată această isterie (…) Dvs, angajații, sunteți protejați și vom ieși cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuțiilor ca să explicăm foarte bine și foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuțiile pentru angajator, vi le rețin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajații de acolo nu beneficiază de asistență medicală, nu beneficiază de acești ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuțiile e ca și cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul”.

Misiunea de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV a debutat marți la Ministerul Justiției.

„La întâlnire au participat, între alții, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și secretarul de stat Marieta Safta, misiunea de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV fiind condusă de Paraskevi Michou, secretar general adjunct al Comisiei Europene.Ulterior, tot la sediul MJ, a avut loc o reuniune interinstituțională privind progresele înregistrate de România în cadrul recomandărilor 3 și 4 din MCV, discuțiile axându-se în special pe proiectul de lege privind modificarea legilor Justiției, demersurile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală și procesul legislativ, arată sursa citată. La discuții au participat, printre alții, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, vicepreședintele CSM Cristian Ban, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice din Senat, Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, și secretarul de stat în Ministerul pentru Relația cu Parlamentul Ștefania Bîrlibescu”, relatează Agerpres.

În SUA, noul ministru al Apărării, Mihai Fifor a spus că România va aloca 2% pe an, în următorii 10 ani pentru înzestrarea armatei.

„Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, marți, gazda unei recepții cu ocazia vizitei în SUA a delegației Ministerului Apărării Naționale conduse de ministrul Mihai Fifor, care a subliniat decizia României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în anul 2017 și de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de înzestrare și modernizare a forțelor armate care să implice parteneriate între industriile de apărare ale celor două țări”, scrie News.ro.

TVR Cluj l-a intervievat pe președinte Rep. Moldova, Igor Dodon. Acesta acuză politicienii de la București.

„Igor Dodon îndeamnă politicienii de la București să renunțe la ideea Unirii Republicii Moldova cu România, iar un prim semnal în acest sens ar fi semnarea tratatului de frontieră. Președintele moldovean consideră că nesemnarea acestui acord înseamnă că România nu recunoaște statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova. «De ce încă nu este semnat acordul de frontieră cu România? Înseamnă că România nu recunoaște statalitatea Republicii Moldova (…) voi nu recunoașteți frontiera pe Prut. Înseamnă asta o ambiție asupra unui teritoriu? Asupra unui stat care este suveran și independent.», a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru TVR Cluj”, scrie azi Adevărul.

La Budapesta guvernul maghiar se pregătește de un nou referendum.

„Guvernul Ungariei a anunțat marți că va organiza un referendum referitor la așa-numitul «Plan Soros», formulă folosită la Budapesta pentru presupusul proiect al miliardarului american de origine ungară George Soros de a determina Uniunea Europeană să accepte un milion de imigranți. Campania pentru referendum urmează să înceapă luna viitoare, a declarat Bence Tuzson, purtător de cuvânt al guvernului ungar, unui post de radio preluat de AFP. Zeci de mii de familii vor primi chestionare în acest cadru. (…) Orban îl consideră pe Soros principalul inamic al Ungariei și a lansat anul acesta mai multe acțiuni pentru a-l discredita și împotriva numeroaselor organizații neguvernamentale susținute de omul de afaceri, în special în estul Europei, reamintește AFP”, relatează Agerpres.

Seară frumoasă!

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor, după 1 ianuarie 2018 was last modified: septembrie 20th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: