Ce pregăteşte Guvernul

10 aug. 2017
Vizualizari: 839

Deschidem Revista din această seară cu o analiză realizată de Adevărul în legătură cu intențiile imediate ale Guvernului.

„Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilități fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toți românii, respectiv majorarea accizelor la carburanți”, scrie azi Adevărul.

„Medicii vor fi, de la anul, scutiți de la plata impozitului pe venit. Programul de guvernare avea în vedere o măsură pentru extinderea neimpozitării venitului și pentru medici și pentru toți cei care lucrează în cercetare”, notează Adevărul.

O altă măsură pe care Guvernul intenționează să o ia „vizează eliminarea impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2018”, mai scrie Adevărul.

De asemenea, „Guvernul vrea, de asemenea, să scutească de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, în timp ce pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local să poată majora impozitul pe teren cu până la cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an. (…) De asemenea, Guvernul vrea să lase la latitudinea consiliilor locale scutirea sau reducerea de la plata impozitului pentru mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol”, notează jurnaliștii de la Adevărul.

Băncile care își ascund profitul și distribuitorii de carburanți sunt acum în vizorul Guvernului. Executivul intenționează majorarea accizelor pentru a putea aduce fonduri noi la buget.

„Partidul Național Liberal a înaintat, miercuri, Guvernului plângerea prealabilă împotriva H.G. nr. 291/2017, care modifică normele metodologice de aplicare a legii pensiilor”, anunță azi Cotidianul.

„Potrivit unui comunicat al PNL, transmis Agerpres, principalul motiv al sesizării este faptul că hotărârea limitează dreptul la pensie pentru românii care au lucrat în grupele I și II de muncă și care s-au pensionat înainte de anul 2011. „În cazul în care Executivul, în termenul legal, nu corectează actul normativ, PNL se va adresa instanțelor de contencios administrativ pentru a suspenda aplicarea deciziei sau pentru anularea ei”, se precizează în comunicat”, mai notează Cotidianul.

News.ro aduce azi în atenția publicului cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu, apărat de Louis Freeh, fost șef al FBI, în prezent senior managing partner la Freeh Sporkin & Sullivan, LLP și președinte al Freeh Group International Solutions, LLC.

„Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România în ceea ce privește condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la șapte ani de detenție. Sentința și condamnarea nu sunt susținute nici de fapte, nici de lege”, afirmă Freeh într-un comunicat, citat de News.ro.

Potrivit News.ro, avocatul Louis Freeh: „amintește că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinței Curții de Apel București în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei echipe de foști judecători federali și foști agenți speciali FBI cu experiență, unul dintre ei vorbind fluent limba română. (…) El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanță că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură și materiale promoționale, cum ar fi un stilou, agendă și calendare”.

„Fostul ministru al educației, ca și alți martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susține acuzația de abuz în serviciu”, mai susține avocatul”, mai scrie News.ro.

Peste Prut, un alt proces celebru ar putea ajunge la CEDO. „Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupere pasivă, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, informează joi Jurnal.md., citat de Agerpres.

„În plângerea sa la CEDO, Filat a invocat și încălcarea dreptului la ședințe publice de judecată. (…) De asemenea, potrivit avocaților săi, lui Vlad Filat i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. (…) Totodată, pe tot cursul procesului, Filat a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. „Acest lucru a indus opiniei publice de la bun început ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viața privată, ci și imaginea publică”, mai spun avocații”, scrie Agerpres.

Finalul Revistei aparține unei știri despre siguranța alimentară a cetățenilor europeni, printre care ne numărăm și noi, românii. „Comisia Europeană (CE) continuă să urmărească atent cele mai recente evoluții privind ouăle contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil, a anunțat joi executivul comunitar”, scrie Agerpres.

„Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA. Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat în 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil”, oferă detalii Agerpres.

Rămâne de văzut dacă aceste alimente contaminate vor fi distruse.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ce pregătește Guvernul was last modified: august 10th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: