Ce mâncăm…

14 aug. 2017
Vizualizari: 1049

Scandalul oulelor infestate cu fipronil continuă. Agerpres scrie azi citând AFP și Xinhua că „gălbenuș de ou lichid contaminat insecticid a fost descoperit la o companie alimentară din Țara Bacilor, în nordul Spaniei, fiind pentru prima dată când au fost detectate în această țară ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil, care a provocat o criză la nivel european”.

Tot Agerpres prezintă adevărată dimensiune a acandalului care afectează întreaga piață europeană: „Comisia Europeană (CE) a anunțat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil. „Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franța, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Danemarca, precum și în două state din afara UE, respectiv Elveția și Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE”. Ce este mai grav este faptul că gălbenușul de ou contaminat cu fipronil a ajuns în diferite alimente. „Unele produse din ouă importate de Austria au fost contaminate cu un insecticid posibil nociv, a declarat luni un oficial al Ministerului Sănătății din această țară, postului de radio ORF”, relatează Reuters, citată de News.ro.

DC News oferă mai multe informații despre pesticidul aflat în centrul celui mai nou scandal alimentar din Europa: „Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci…). Acuzat că provoacă o supra-mortalitate a albinelor, această întrebuințare este interzisă în Franța din 2004, precum și în majoritatea țărilor europene. Rămâne autorizat în acest scop în Belgia și Olanda, ca și în multe alte țări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Utilizarea ca insecticid este însă interzisă în Uniunea Europeană la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor. Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale. Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid)”.

Potrivit unor noi statistici europene, economia României înregistrează progrese notabile.

„România a înregistrat în iunie a doua mare creștere a producției industriale din Uniunea Europeană, de 11,5% față de aceeași perioadă a anului 2016, un ritm mai ridicat fiind obținut doar de Estonia, de 14,5%, în timp ce avansul la nivelul Uniunii Europene a fost de 2,9%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică, Eurostat. Pe locul al treilea s-a plasat Suedia, cu o creșterea anuală a producției industriale de 8,9%.În zona euro, avansul producției industriale a atins în iunie un ritm anual de 2,6%”, scrie News.ro.

Din păcate, toate aceste rezultate pozitive nu se văd și în nivelul de trai al românilor.

Agerpres scrie azi despre mesajul preimierului Tudose pentru băncile care își externalizează profitul, afectând bugetul țării.

„Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că a transmis ca mesaj reprezentanților unor bănci cu activitate în România, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu aceștia, că „epoca romantică” s-a terminat și ar fi timpul „să înceapă să lucreze pe profit, în sensul de a da și niște impozite statului român, nu de a scoate toți banii afară”, scrie Agerpres.

„Nu poți să fii o bancă și să spui că 10 ani nu ai avut profit. (…) Nu mai merge. Am vorbit cu domnul ministru de Finanțe, le-am povestit și lor că epoca romantică a luat sfârșit și că poate ăștia cinci ani, 10 ani, în care au făcut școala la locul de muncă să învețe cum să conducă o bancă sunt suficienți și ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit în sensul de a da și niște impozite statului român, nu de a scoate toți banii afară. Nu toți sunt în aceeași categorie, sunt și bănci care joacă corect. Repet, are totul o limită. Înțeleg că și domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, o să mai aibă o discuție, și suntem la etapa în care să colorăm frumos, să vorbim frumos. Dacă nu merge așa, ascuțim creioanele”, a declarat Mihai Tudose, întrebat în cadrul unui interviu la Realitatea Tv, mai scrie Agerpres.

În finalul Revistei, amintim o știre News.ro: „Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra, anunță Poliția Română. Poliția Română a informat Curtea de Apel București și Ministerul Justiției, instituții abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză”.

„Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, în 2 august, la șapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, a fost dat în urmărire internațională, după ce Curtea de Apel București a admis solicitarea polițiștilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele său”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Ce mâncăm… was last modified: august 14th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: