CCR – sesizată cu privire la proiectul de modificare a Codului de procedură penală

20 iun. 2018
Vizualizari: 829

Curtea Constituțională a respins marți, ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea referendumului. Decizia este definitivă și general obligatorie.

„În sesizarea trimisă CCR în 18 mai, președintele Klaus Iohannis precizează că, deși a mai făcut obiectul controlului de constituționalitate, la sesizarea parlamentarilor, actul normativ cuprinde, în continuare, dispoziții neconstituționale. […] nu doar obiectul, ci și data fiecărui referendum pentru fiecare revizuire a Constituției în parte ar trebui să fie stabilită clar și distinct, numai de către Parlamentul în exercițiu. A proceda altfel ar echivala cu o restrângere a competenței decizionale și a marjei de apreciere a Parlamentului, aflat în exercitarea mandatului la data la care ar avea loc o revizuire a Constituției de către parlamentarii din legislatura în care s-a adoptat legea criticată, atitudine care poate fi justificată în cazul legiuitorului constituțional derivat în anumite limite și condiții precizate în Constituție, dar care nu este permisă legiuitorului ordinar sau organic. Prin urmare, stabilirea acestei date trebuie lăsată la aprecierea Parlamentului aflat în exercițiu la momentul fiecărei astfel de inițiative de revizuire a Constituției, numai acesta fiind în măsură să aprecieze, în concret, care sunt condițiile cele mai adecvate pentru ca cetățenii să își exprime voința cu privire la acea revizuire a Constituției, ca modalitate de exercitare a suveranității naționale, consacrată prin art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală”, arată News.ro.

Curtea Constituțională a mai respins, marți, sesizările formulate de deputații PNL și USR, dar și de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) asupra Legii nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„«Constatând identitatea de obiect al acestor două sesizări, Curtea Constituțională a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile criticate din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor sunt constituționale, în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României», se arată în comunicatul CCR”, scrie News.ro.

„Curtea Constituțională a României a decis marți să sesizeze Comisia de la Veneția cu privire la întâlnirea dintre consilierul prezidențial Simina Tănăsescu și judecătorul Petre Lăzăroiu”, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

„«Cu toții am ajuns la aceeași concluzie: că trebuie să ies public, pentru că și dânșii au înțeles că există o stare de pericol. […] Inițial, am vrut în aceeași zi să sesizăm Comisia de la Veneția, am zis să o lăsăm pentru luni. Ne mai gândim, ne mai cutare… Dar cu toții am spus că trebuie să ieșim», a afirmat judecătorul Lăzăroiu, la Antena 3, întrebat dacă le-a spus colegilor de la CCR despre întâlnirea avută cu consiliera președintelui Klaus Iohannis”, mai notează Agerpres.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ieri să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, care a fost adoptat luni de Camera Deputaților.

Potrivit unui comunicat al Înaltei Curți, transmis Agerpres, „marți, judecătorii s-au constituit în Secții Unite pentru sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”.

Parchetul General și-a arătat „îngrijorarea” față de modificările la Codul de procedură penală.

„«Ministerul Public își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost adoptate o serie de modificări ale Codului penal și Codului de procedură penală, fără a fi luate în considerare observațiile și propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, fără a exista o consultare și o colaborare reală cu instituțiile judiciare învestite cu aplicarea legislației penale. Având în vedere cele expuse anterior, la nivelul Ministerului Public este în curs de realizare o analiză a tuturor aspectelor de neconstituționalitate privind modificările aduse legislației penale, care va fi înaintată subiecților cu drept de sesizare a Curții Constituționale», se arată într-un comunicat al Parchetului General transmis ieri presei”, scrie Cotidianul.

„Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis marți să trimită o adresă către DNA, pentru a preciza dacă SRI a acordat sprijin procurorilor în ancheta din dosarul în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată în primă instanță pentru favorizarea infractorului. Instanța a admis, în acest sens, o cerere făcută de avocați, solicitare în baza protocolului de cooperare semnat între DNA și SRI”, mai notează azi Agerpres.

Seară frumoasă!

CCR – sesizată cu privire la proiectul de modificare a Codului de procedură penală was last modified: iunie 20th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: