[UPDATE: Mesajul doamnei judecător Mariana Ghena – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii] CCR celebrează astăzi, 8 decembrie 2017, Ziua Constituției României

11 dec. 2017
Vizualizari: 744
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 11 decembrie 2017: Mesajul doamnei judecător Mariana Ghena – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia celebrării Zilei Constituției României – 8 decembrie 2017

Potrivit unui comunicat CSM din data de 8 decembrie 2017, doamna judecător Mariana Ghena – președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicității un mesaj referitor la celebrarea „Zilei Constituției României”, proclamată prin Legea nr. 120/1995.

Pentru mai multe detalii, redăm mai jos conținutul mesajului doamnei judecător Mariana Ghena – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia celebrării Zilei Constituției României – 8 decembrie 2017, astfel cum a fost publicat de către CSM:

Mesajul doamnei judecător Mariana Ghena – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia celebrării Zilei Constituției României – 8 decembrie 2017

Manifestarea omagială de astăzi este una cu semnificații deosebite, adoptarea Constituției la 8 decembrie 1991, prin referendum național, înscriind o nouă pagină a istoriei constituționale a României.Prin amploarea și caracterul său, Revoluția din 1989 a impus transformarea radicală a societății și guvernării acesteia, făcând necesară, în acest context, adoptarea unei noi Constituții.

Rămâne un exemplu pentru posteritate efortul creator, devotamentul față de principii și capacitatea de a gândi progresist a celor ce au făcut ca textul Constituției de la 1991 să aibă valoare și să capete sens.

Constituția României este legea fundamentală a Statului Român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale.

Menționat pentru prima dată în Constituția de la 1866, principiul separării puterilor în stat, a căpătat, în timp, consistență și perenitate, dovedindu-se un factor important de modernitate și progres spre o democrație autentică.

În egală măsură, independența justiției ca valoare constituțională, reprezintă garanția supremă a respectării legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor consacrate de textele constituționale.

Independența magistraților nu reprezintă un privilegiu al acestora, nu constituie doar o garanție a statului de drept, ci este acel atribut al funcției care îi permite magistratului să acționeze și să decidă doar în baza legii, fără nicio subordonare sau influență, respectând astfel dreptul fundamental al cetățeanului de a avea acces la o justiție independentă.

Arhitectura constituțională atribuie, din această perspectivă, o prerogativă esențială și de maximă responsabilitate Consiliului Superior al Magistraturii, aceea de a garanta independența justiției.

Dincolo de complexitatea acestui concept, eficiența și modalitațile de exprimare a acestei garanții, trebuie să fie rezultatul efortului tuturor autorităților și instituțiilor statului, a societății în ansamblu și a fiecărui cetățean în parte.

Istoria a dovedit că realitatea constituțională, indisolubil legată de viața colectivă, presupune și obligă la evoluție constituțională și, din această perspectivă, sunt elocvente cele 8 modificări suferite de Constituția României de la prima s-a adoptare din 1866 până astăzi.

Orice revizuire a Constituției este privită cu temerea că o modificare de această natură ar putea antrena dezorganizarea unui echilibru găsit. Totuși, aceeași istorie a dovedit că ideile pentru revizuirea Constituției nu pot și nu trebuie să fie ignorate, însă, în același timp, despre ele nu se poate discuta decât în termenii legii fundamentale.

Este în puterea noastră, a celor de azi, să gândim cu respect și maturitate la cei de mâine și, cu principiile însușite, legea pe masă și moralitatea în conștiință, să acționăm în spiritul vremurilor, dar cu dorința de a evolua.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Trebuie să credem în perenitatea valorilor democratice în capacitatea de dialog real între autoritățile statului și în forța justiției române independente !

Judecător Mariana Ghena

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii

Sursa informației


CCR celebrează astăzi, 8 decembrie 2017, Ziua Constituției României

Potrivit unui comunicat CCR din data de 8 decembrie 2017, pentru a celebra „Ziua Constituției României”, proclamată prin Legea nr. 120/1995, Curtea Constituțională organizează o Adunare solemnă, azi, 8 decembrie 2017.

Conform precizărilor Curții, la această manifestare vor participa înalte personalități din cadrul unor autorități și instituții publice reprezentative pentru dezvoltarea și consolidarea democrației constituționale și a statului de drept în România, care vor contribui, prin mesajele adresate, la marcarea acestui moment aniversar.

Astfel, evenimentul va avea loc în Sala „Drepturilor Omului” din Palatul Parlamentului, începând cu orele 10.30.

Accesul reprezentaților mass-media este permis până la orele 10.15.

Sursa informației

[UPDATE: Mesajul doamnei judecător Mariana Ghena – președintele Consiliului Superior al Magistraturii] CCR celebrează astăzi, 8 decembrie 2017, Ziua Constituției României was last modified: decembrie 11th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: