CCR a invalidat Referendumul organizat în data de 26 mai 2019 (Comunicat)

19 iul. 2019
Vizualizari: 874

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), Curtea Constituțională a luat în dezbatere propunerile legislative de revizuire a Constituției României.

Astfel, privitor la propunerea inițiată de grupurile parlamentare USR, PNL, PMP și PRO Europa din Camera Deputaților, Curtea Constituțională, cu unanimitate, a decis următoarele aspecte:

 

– Articolul care a iscat cea mai mare polemică este art. I pct. 3, cu referire la o serie de articole care prevăd eliminarea acordării amnistiei sau grațierii colective/individuale pentru „fapte de corupție”.

În acest sens, propunerea legislativă de revizuire a Constituției României limitează în mod excesiv puterea statului și marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetățenilor.

Astfel, o categorie de cetățeni este privată de o vocație pe considerente cu caracter circumstanțial, ceea ce, în această privință, echivalează cu o suprimare a demnității umane și a principiului egalității.

În concluzie, Curtea a constatat că aceste prevederi din propunerea legislativă de revizuire a Constituției României încalcă limitele  revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituție coroborat cu art. 1 alin. (3) și art. 16 din Constituție.

 

– Un alt articol analizat este art. I pct. 7, cu referire la art. 146 lit. d), care prezintă următorul conținut: „Curtea Constituțională are următoare atribuții: […] d) hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele, ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial”.

Astfel, Curtea a apreciat că eliminarea controlului de constituționalitate abstract a posteriori exercitat la sesizarea Avocatului Poporului în privința legilor reprezintă o suprimare a unei garanții instituționale asociate apărării drepturilor și libertăților fundamentale, ceea ce încalcă limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituție.

 

Privitor la propunerea inițiată de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale PSD și ALDE din Camera Deputaților, Curtea Constituțională, cu unanimitate, a analizat și concluzionat:

– Conținutul art. I pct. 2, cu referire la art. 94 lit. d): „Președintele României îndeplinește și următoarele atribuții: […] d) acordă grațierea individuală; nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție” încalcă limitele revizuirii Constituției.

Propunerea legislativă pentru revizuirea Constituției României nu respectă justul echilibru între două interese generale, și anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care țin de conduita condamnatului, expresie a efectivității justiției penale, și cel al respectării demnității umane și a principiului egalității.

Totodată. aprecierea oportunității măsurii de grațiere individuală revine Președintelui României și nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acesteia în privința anumitor infracțiuni.

 

Sursa informației

CCR a invalidat Referendumul organizat în data de 26 mai 2019 (Comunicat) was last modified: iulie 19th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: